Stabiliteit gaat boven alles in Libanon

De benoeming van miljardair Najib Mikati als nieuwe premier van Libanon krijgt regionaal steeds meer steun, in de hoop dat de verandering de instabiliteit in het land tot een minimum beperkt houdt.

  • Reuters Libanees premier Najib Mikati Reuters

Ook in Libanon ontstond, in navolging van Tunesië en Egypte, in de afgelopen weken  onrust. Over de veranderingen in het land rijzen wel vragen: hoe zit het met de vorming van een nieuwe regering, en welke invloed zal Hezbollah daarin hebben?

“Het is belangrijk dat we ons realiseren dat Libanon voor de internationale gemeenschap geen prioriteit meer is, na de gebeurtenissen in Tunesië en Egypte. Elke politieke overeenkomst die stabiliteit brengt, wordt verwelkomd, omdat de regio al met diverse ernstige politieke crises te maken heeft”, zegt journalist Michael Young, auteur van ‘Ghosts of Martyr’s Square’, waarin hij een portret van Libanon schetst.

In de afgelopen weken leidden protesten tot het einde van de dictatuur van Zine al-Abedine Ben Ali in Tunesië. In navolging van Tunesië, volgden in Egypte demonstraties tegen president Hosni Moebarak, die het land al dertig jaar leidt.

Syrië

In Libanon werd de kandidatuur van Mikati mogelijk nadat Hezbollah druk had uitgeoefend op de Druzenleider Walid Joumblat, een belangrijke voormalige bondgenoot van de anti-Syrische 14-maart-beweging, om de door Iran en Syrië gesteunde 8-maart-beweging te steunen. Die kreeg daardoor een parlementaire meerderheid. Deze verandering in de machtsbalans zorgde ervoor dat de demissionaire premier Saad Hariri, de zoon van de vermoorde voormalige premier Rafik Hariri, naar de zijlijn verdween.

Sinds 2005 en de moord op Rafik Hariri, waarvoor met de beschuldigende vinger naar Syrië wordt gewezen, zet een politieke crisis de door soennieten geleide 14-maart-beweging op tegen de door Hezbollah geleide 8-maart-beweging. De onenigheid werd nog eens versterkt door geruchten dat leden van Hezbollah betrokken zouden zijn geweest bij de moord.

“Of het nu leuk vinden of niet, de internationale gemeenschap zal stabiliteit in Libanon steunen. Niemand wil dat het Speciale Libanontribunaal (STL), dat de moordenaars van Hariri moet berechten, leidt tot een oorlog tussen soennieten en sjiieten”, zegt Young. Mikati lijkt gezien te worden als een consensuskandidaat voor regionale spelers.

Mikati lijkt ook de steun te hebben van Frankrijk, dat hem ziet als een “acceptabele consensuskandidaat, in het bijzonder omdat hij Saoedische steun krijgt”, schrijft de Libanese krant as-Safir.

Internationale hulp

De Verenigde Staten waarschuwen echter dat een door de oppositie geleide regering de bilaterale relaties kan beïnvloeden. De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN), Susan Rice, beschuldigde Hezbollah en Syrië van “intimidatie, druk en dreiging met geweld” om Mikati premier te maken. “De internationale gemeenschap zal niet ten strijde trekken tegen een politieke figuur (Hariri) maar tegen een agenda. Haar positie ten opzichte van de regering van Mikati zal sterk afhangen van de inhoud van de nieuwe ministeriële verklaring en wat daarin staat over het Libanontribunaal en het lot van de wapens van Hezbollah”, zegt politiek analist Emile Khouri.

Hezbollah wordt gezien als de sterkste militaire groep in Libanon. In 2006 vocht Hezbollah een bloedige oorlog uit met Israël. “Als de internationale gemeenschap de ministeriele verklaring niet accepteert, kan zij hulp aan Libanon blokkeren”, zegt Khouri. In 2007 beloofde de internationale gemeenschap 7,6 miljard dollar aan hulp en leningen aan Libanon.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.