Steeds meer Amerikanen in overstromingsgebieden

De al dichtbevolkte Amerikaanse kustgebieden zullen tegen 2020 bijna 134 miljoen mensen huisvesten, schat de Amerikaanse klimaatdienst NOAA. Daardoor lopen meer mensen het risico op grote stormen zoals Sandy.

Volgens het rapport van de NOAA en het Amerikaanse censusbureau leeft 39 procent van de Amerikaanse bevolking in steden die vlak aan de kust liggen, goed voor 123 miljoen mensen. Maar als de huidige trends aanhouden, zal dat aantal stijgen tot 134 miljoen tegen 2020. Daardoor lopen meer Amerikanen het risico op overstromingen en extreme kuststormen zoals Sandy en Isaac, die vorig jaar bijzonder veel schade toebrachten.

“De bevolkingsdichtheid langs de kustgebieden is meer dan zes maal hoger dan in het binnenland”, zegt Kristen Crosset van de NOAA. “En volgens voorspellingen zal de bevolking er nog sneller aangroeien dan in de rest van het land.”

Ecosystemen

“Mensen die in kustgebieden leven en de overheden in die kustgemeenten moeten zich realiseren dat die aangroei gevolgen kan hebben”, zegt Holly Bamford van de NOAA. “Naarmate er meer mensen naar de kusten verhuizen, zullen de overheden er met een dubbele uitdaging te maken krijgen: de bevolking beschermen voor gevaren, en tegelijk het ecosysteem beschermen voor de groeiende bevolking.”

Steden als New York hebben die raad al ter harte genomen na de doortocht van Irene in 2011 en Sandy in 2012. De stad onderzoekt hoe ze haar inwoners en infrastructuur beter kan beschermen tegen dergelijke stormen in de toekomst.

Uit onderzoek van de Amerikaanse geologische dienst bleek eerder ook al dat de stormen de infrastructuur langs de kust kwetsbaarder maakten. Sandy had zware gevolgen voor stranden en duinen langs de Amerikaanse oostkust, en het veranderde kustprofiel verzwakt de bescherming van de kustbewoners wanneer er nieuwe stormen aankomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.