Steeds meer botsingen tussen mens en olifant

In de Indiase deelstaat Orissa vallen olifanten steeds vaker mensen of hun huizen aan. De laatste zes jaar kwamen daarbij 402 mensen om.

Toen Baidhar Singh, een boer uit het district Balasore, enkele weken geleden thuiskwam, vond hij zijn hut met de grond gelijk gemaakt. Enkele honderden meters verderop stonden de schuldigen: een kudde van 65 wilde olifanten. Het voorval komt tegenwoordig vaak voor in de deelstaat Orissa.

Volgens overheidscijfers waren er van 1994 tot 2004  2888 aanvallen door olifanten. Maar de laatste zes jaar is dat aantal bijna verdubbeld. Daarbij kwamen niet alleen 402 mensen om, er werden ook 8900 hectare gewassen vernield.

Het aantal olifanten in Orissa is nauwelijks gestegen: in 2007 waren ze met 1862, vandaag met 1886. Maar ze hebben zich veel meer verspreid over de hele deelstaat. “Vijf tot zeven jaar geleden beperkten de kuddes wilde olifanten zich tot 18 van de 30 districten in Orissa. In een korte periode hebben ze zich al verspreid naar 28 districten”, zegt Debabrata Swain van het ministerie van Bos en Milieu.

Volgens experts verspreidt de olifant zich doordat de mens zijn habitat steeds meer belaagt. De belangrijkste oorzaken zijn de monocultuur in de bebossing en de open mijnbouw, zeggen ze. Olifanten moeten verschillende soorten gewassen eten om gezond te blijven. De mijnbouw is de laatste tien jaar sterk toegenomen; vooral in het noorden van Orissa wordt veel ijzer, mangaan en chromiet gevonden.

India telt ongeveer 29.000 olifanten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift