Steeds meer Centraal-Amerikaanse jongeren alleen door Mexico

Mexico ziet steeds meer Centraal-Amerikaanse kinderen en jongeren door het land trekken, op weg naar de VS. Vaak reizen ze alleen, vaak zijn ze op de vlucht voor armoede, huiselijk geweld of jongerenbendes.

Volgens cijfers van het Nationaal Instituut voor Migratie in Mexico zijn van januari tot juli dit jaar 3391 minderjarigen uit Guatemala, Honduras en El Salvador het land uitgezet. Dat is een stijging met 50 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Van die groep reisden 2801 kinderen en jongeren alleen. Velen waren aan hun lot overgelaten door mensenhandelaars, de zogeheten coyotes.

“Het is niet meer zoals vroeger” zegt Jaime Rivas, coördinator van het migratieprogramma van de Nationale Directie voor Onderzoek. “Toen was de coyote een held die mensen naar het noorden hielp. Vandaag zijn de netwerken van mensenhandel gelieerd aan de georganiseerde misdaad.”

Huiselijk geweld

De minderjarigen proberen niet alleen de armoede in hun thuisland te ontvluchten. Velen willen ook weg van het huiselijk geweld, zegt antropologe Carolina Rivera van Ciesas, een Mexicaans onderzoekscentrum voor sociale antropologie.
Sinds de Centraal-Amerikaanse emigratie in de jaren tachtig verhevigd is, zijn veel gezinnen uit elkaar gevallen: de ouders trokken naar de VS, de kinderen bleven achter bij grootouders of andere familie.

Rivera trof bij haar onderzoek onder meer meisjes aan die geslagen en verkracht waren door familieleden. De meisjes gingen ervandoor, op weg naar de Verenigde Staten, zonder geldige documenten.

In El Salvador is het aantal meldingen van huiselijk geweld in de eerste helft van dit jaar gestegen tot 1028, bijna het dubbele van het hele vorige jaar.

Jongerenbendes

Het Nationaal Instituut voor Migratie zegt dat veel jongens en meisjes ook op de vlucht zijn voor de jongerenbendes in Centraal-Amerika. Die verplichten jongeren vaak toe te treden tot de bendes. Weigeren de jongeren, dan lopen ze kans gedood te worden.

Alleen in El Salvador zijn ongeveer zestigduizend jongeren lid van zulke bendes. De bekendste bendes zijn de Mara Salvatrucha en Barrio 18.
De golf van geweld die deze bendes hebben veroorzaakt, heeft ook de Salvadoraanse scholen bereikt. Leerlingen en leerkrachten zijn steeds vaker het slachtoffer van afpersing, aanvallen en moorden.

Angstaanvallen en depressies

Wanneer migrerende kinderen en jongeren worden opgepakt en opgesloten, dan heeft dat zware gevolgen voor de minderjarige, stelt een in juni gepubliceerd rapport van de International Detention Coalition (IDC). De humanitaire organisatie, die in vijftig landen actief is, zegt dat alleen al de aanhouding een enorme impact heeft. De minderjarigen krijgen angstaanvallen en depressies, ze lijden aan slapeloosheid en andere symptomen. “Het heeft gevolgen voor fysieke en geestelijke gezondheid, en ook voor hun ontwikkeling.”

De IDC vraagt de betrokken regeringen om jongeren zonder geldige documenten niet aan te houden en een beleid uit te werken dat hen beschermt.
Mexico keurde in april vorig jaar een nieuwe migratiewet die in principe de rechten van migranten moet vrijwaren maar voorlopig ontbreekt de concrete reglementering.

Seksueel misbruik

Wie zonder papieren in Mexico blijft, is zeer kwetsbaar op de arbeidsmarkt, zegt Carolina Rivera. In haar onderzoek stelde ze vast dat een derde van de minderjarige migranten in de landbouw tewerkgesteld is. Daar moeten ze vaak lange dagen werken voor een loon dat lager ligt dan het gemiddelde.

16 procent komt in de diensten- en vrijetijdsector terecht, vooral Hondurese en Salvadoraanse meisjes van vijftien tot zeventien jaar die als danseres werken en niet zelden het slachtoffer worden van seksueel misbruik. “Velen van hen voelen zich als slavinnen”, zegt Rivera. “Ze geraken niet uit die cirkel weg.”

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.