Steeds meer geweld tegen Afghaanse vrouwen

Afghaanse vrouwen zijn gewend aan geweld, gedwongen huwelijken en onmenselijke straffen voor “morele overtredingen.” Maar dergelijke gebeurtenissen komen volgens mensenrechtenorganisaties steeds vaker voor in het land.

De Afghaanse Onafhankelijke Mensenrechtencommissie (AIHRC) schat dat het geweld tegen vrouwen in de laatste zes maanden van 2012 is toegenomen met 22 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Op 12 oktober werden drie mensen gearresteerd voor de moord op Mal Gul in haar huis in het dorp Shalbafan in het district Injil in de noordwestelijke provincie Herat. Haar keel was doorgesneden. De politie arresteerde haar man en leden van haar schoonfamilie. Dit gebeurde nadat haar broer met het lichaam naar het departement voor Vrouwenzaken in Herat-Stad was gegaan, en daar beweerde dat de schoonfamilie zijn zus vermoord had.

Mahboba Jamshidi, hoofd van het departement voor Vrouwenzaken, bevestigt dat Abdul Qader, Guls broer, met het lichaam naar haar departement is gekomen. “Haar halsslagader was doorgesneden, ze was overleden aan excessief bloedverlies”, zegt ze. De familie van Mah Gul beweert dat ze vermoord is omdat ze weigerde in te gaan op pogingen van haar schoonmoeder om in de prostitutie te gaan werken.

Geïmproviseerde cel

De afschuwelijke misdaad is slechts een voorbeeld van een soort geweld dat steeds vaker voorkomt in Afghanistan. Een paar maanden geleden werd de 20-jarige Kulsoom in het huis van haar vader vermoord door haar man. Ze weigerde in opdracht van haar man haar dochter te verkopen. Volgens Jamshidi was Kulsoom met haar kinderen gevlucht naar haar vader, maar haar man zocht haar daar op en vermoordde haar.

Afgelopen maand berichtten de kranten over de bevrijding van een vrouw, eveneens met de naam Kulsoom, die werd vastgehouden in een geïmproviseerde cel in een oude stal, in Kasho in het district Teshkan in de provincie Badakhshan. Kulsoom zei na haar bevrijding door de politie dat haar man, haar daar opsloot en seksueel misbruikte en mishandelde. Zofanoon Hassam, hoofd van het provinciale departement voor Vrouwenzaken, zegt dat Kulsoom – die zwanger was toen ze gered werd – in het ziekenhuis een zwaar ondervoede baby ter wereld heeft gebracht.

Sahar Gul uit het district Darayem werd als bruid verkocht aan een man uit de noordoostelijke provincie Baghlan. Haar schoonmoeder dwong haar in de prostitutie te werken. Eerder dit jaar werd ze door de politie gevonden. En op 27 juni onthoofdden gewapende mannen een 13-jarig meisje, Shazia, omdat ze haar ontvoering tegenwerkte. De politiek heeft drie verdachten in deze zaak gearresteerd.

Minderjarigen

Soraya Sobhrang van de AIHRC zegt dat het meeste geweld plaatsvindt in de “minder veilige” provincies in het land. “En de commissie maakt zich vooral zorgen over het feit dat het in 80 procent van de gevallen van seksueel geweld gaat om meisjes die jonger zijn dan achttien”, zegt ze.

Het ministerie van Vrouwenzaken zegt dat er dit jaar 471 gevallen van geweld tegen vrouwen zijn geregistreerd. De meeste slachtoffers pleegden zelfmoord, staken zichzelf in brand, of liepen weg van huis om het extreme geweld te ontvluchten.

Fawzia Amini, directeur van de juridische afdeling van het ministerie van Vrouwenzaken, zegt dat het in 50 procent van deze zaken gaat om moord, zelfdoding, zelfverbranding of ophanging als gevolg van huiselijk geweld. “Het geweld is ernstiger dan in voorgaande jaren.”

Parwin Rahimi van de AIHRC denkt dat gebrek aan veiligheid een rol speelt in het geweld. “Als iedereen een wapen heeft en criminelen gesteund worden door machtige mensen of een commandant, neemt ook het geweld tegen vrouwen toe”, zegt ze.

Hoewel er in de wet strenge straffen staan op geweld tegen vrouwen, weten daders die politieke connecties hebben vaak weg te komen met lichtere straffen of amnestie. “We kennen gevallen van criminelen die zijn vrijgelaten na een presidentieel decreet. De gebrekkige wetshandhaving werkt geweld tegen vrouwen in de hand.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.