Steeds meer huurlingen in Latijns-Amerika

Er zijn steeds meer buitenlandse huurlingen actief in Latijns-Amerika. Ze bewaken grenzen, mijnen, gevangenissen en humanitaire acties. Anderzijds doet ook een 3.000-tal Latijns-Amerikanen dienst in Irak.
Colombia gaat het verst bij het inschakelen van buitenlandse veiligheidsexperts. Ze zijn er actief op verschillende terreinen. Zeker 25 buitenlandse bedrijven zetten minstens 800 medewerkers in die het Plan Colombia moeten helpen slagen. Dat is een strategie waarbij de Colombiaanse overheid met massale militaire hulp uit de VS de drugshandel en de linkse guerrilla in het land bestrijdt.
De meeste huurlingen die bij het Plan Colombia betrokken zijn, komen uit de VS en zijn van Latijns-Amerikaanse oorsprong. Misschien gaat het om nog veel meer mensen, want ze werken in ploegen die om de twee weken worden afgelost. Opmerkelijk is dat die buitenlandse adviseurs en technici dezelfde immuniteit genieten als Amerikaanse diplomaten in Colombia.

Experts in drugsbestrijding


Drie van die speciale uitzendkrachten kwamen begin juli in het nieuws toen ze samen met de voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt werden bevrijd uit de handen van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Thomas Howes, Keith Stansele en Marc Gonsalves, drie experts die hielpen bij de sproeivluchten waarmee Colombia illegale cocaplantages probeert te vernietigen, waren in 2003 gevangen genomen. Ze waren in dienst van het Californische bedrijf Microwave Systems, een onderaannemer van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Volgens de FARC werkten de drie voor de CIA.
Bij de bevrijding van Betancourt en de andere gevangenen kon het Colombiaaanse leger onder meer rekenen op een commando van voormalige Israëlische soldaten die de Colombiaanse inlichtingendiensten versterken. Hun inbreng liet Colombia het afgelopen jaar toe de guerrilla belangrijke verliezen toe te brengen.
Daarnaast huren ook verscheidene buitenlandse olie- en mijnbouwmaatschappijen in Colombia veiligheidsbedrijven in om hun installaties en personeel te beschermen. De meeste van die opdrachten worden binnengehaald door veiligheidsfirma’s uit de VS en Groot-Brittannië. Naast buitenlandse huurlingen werken er ook veel Colombianen voor dergelijke bedrijven. Ze gaan er vaak met de vuile voeten door, onder meer in gebieden waar indianengroepen leven.

Irak


Latijns-Amerika levert zelf ook huurlingen. Ongeveer 3.000 Chilenen, Peruanen, Colombianen en Hondurezen werken voor veiligheidsfirma’s in Irak. De laatste tijd trekken ook steeds meer Salvadoranen en Guatemalanen naar dat land. Het werk is heel gevaarlijk maar brengt veel op. Vaak is het bijna onmogelijk om dergelijke huurlingen voor de rechter te brengen als ze iets mispeuteren, omdat ze uit andere landen afkomstig zijn dan de bedrijven waarvoor ze werken, en dan nog eens in een ander land worden ingezet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.