Steeds meer Mexicaanse kinderen in greep van geweld

Steeds meer kinderen en jongeren zijn betrokken bij de explosie van geweld in Mexico. Duizenden minderjarigen werken voor drugsmaffia’s. Steeds meer dodelijke slachtoffers vallen onder kinderen en jongeren.

“Gewapend geweld neemt zo sterk toe dat het ook de kinderen heeft bereikt”, zegt Juan Martín Pérez, directeur van het Netwerk voor Kinderrechten in Mexico (Redim), waarin 73 organisaties verenigd zijn. “De vraag is waarom men ondanks al die doden doet alsof er niets aan de hand terwijl dit in een ander land alle alarmbellen zou doen afgaan.”

Vooral vijftien- tot zeventienjarigen

Het sterftecijfer bij Mexicaanse minderjarigen nam toe van 2,3 doden per 100.000 inwoners in 2008 naar 3,6 per 100.000 inwoners in 2010, het jaar met het hoogste aantal doden het afgelopen decennium.

Vooral de leeftijdscategorie 15-17 jaar wordt zwaar getroffen, met 10,7 doden per 100.000 inwoners in 2009 en zelfs 14,4 doden per 100.000 inwoners in 2010.

In 2009 kwamen 1180 kinderen en jongeren om door een vuurwapen, in 2010 waren dat er al 1406. Bij de vijftien- tot zeventienjarigen ging het om respectievelijk 681 en 964 doden.

Universitair docent en voormalig VN-adviseur Edgardo Buscaglia, voorzitter van het Instituut voor Burgeractie inzake Justitie en Democratie, stelde vast dat bij acht van de tien zaken die de Mexicaanse justitie sinds 2003 opende, minderjarigen betrokken zijn.

47.000 doden

In december 2006 kondigde de pas aangetreden president Felipe Calderón aan dat hij duizenden soldaten en politieagenten zou inzetten in de strijd tegen de drugshandel. Sindsdien zijn meer dan 47.000 mensen omgekomen in die strijd, minstens 10.000 mensen verdwenen en 250.000 mensen uit hun huis verdreven, zeggen Mexicaanse media en mensenrechtenorganisaties.

Het Redim telde vorig jaar minstens 244 kinderen en adolescenten die zijn omgekomen als gevolg van geweld in de strijd tegen de drugshandel. Dit jaar staat de teller al op vijftig.

Georganiseerde misdaad

“Steeds meer minderjarigen zijn betrokken bij de georganiseerde misdaad”, zegt Consuelo Morales, directeur van de organisatie Ciudadanos en Apoyo a los Derechos Humanos (Burgers die Mensenrechten Steunen).

De kinderen en jongeren “komen in risicosituaties terecht door de misdaad en door de reactie van de overheid die vaak irrationeel en ongrondwettelijk is.”

“De kinderen zijn bij de hele industrie betrokken”, stelt het Redim-rapport over 2011. “De kleinsten werken als bewakers, de grootsten als drugskoeriers en zodra ze zestien zijn worden ze ingeschakeld als huurmoordenaars. De meisjes worden vooral betrokken bij het verpakken van de drugs.”

Niet-gouvernementele organisaties schatten dat dertig- tot vijftigduizend Mexicaanse minderjarigen voor de drugsmaffia’s werken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.