Steeds meer staatshoofden naar top in Doha

Nu de economische crisis begint door te sijpelen naar ontwikkelingslanden is het spannend wat de rijke landen nog met hun oude beloften doen. Over anderhalve week staat er een belangrijke topconferentie over Financiering voor Ontwikkeling op stapel in Doha. Veel staatshoofden geven zich op.
De G20-bijeenkomst van vorige week was maar een klein topje, lijkt het oliestaatje Qatar te willen zeggen. De conferentie van 29 november tot 2 december wordt pas een echte wereldtop, waar alle 192 lidstaten welkom zijn. “Het aantal staatshoofden en regeringsleiders dat zich heeft opgegeven neemt toe”, zegt VN-ambassadeur Nassir Abdelaziz al-Nasser. “Maar ook VN-directeuren, bedrijven en maatschappelijke organisaties worden verwacht.”
Financiering voor ontwikkeling
De ontmoeting in de hoofdstad Doha is een evaluatie van de eerste conferentie over Financiering voor Ontwikkeling in het Mexicaanse Monterrey, in maart 2002. Op die conferentie werd bevestigd dat ontwikkeling een verantwoordelijkheid is van zowel arme als rijke landen.
“Ontwikkelingslanden beloofden hun economische beleid te verbeteren, terwijl rijke landen meer hulp zouden gaan geven, schuldenlasten verlichten en een wereldeconomie creëren die positief is voor investeringen en groei”, zegt de ondersecretaris-generaal voor Economische en Sociale Zaken van de VN, Sha Zukang.
Tussen belofte en daad ligt echter een grote kloof. Volgens Zukang laat de huidige financiële crisis zien dat de internationale gemeenschap faalt in het aanpakken van structurele problemen. De conferentie in Doha biedt een uitgelezen kans om het juiste signaal af te geven.
Slotverklaring
Aan de slotverklaring wordt al lang gesleuteld door onderhandelaars. De tekst zal gaan over de crisis, handel, ontwikkelingshulp en over andere, innovatieve manieren om geld te verkrijgen voor ontwikkelingslanden.
Een Aziatische ambassadeur tempert het optimisme door te benadrukken dat het geen donorconferentie is. Er zullen dus geen concrete financiële toezeggingen komen, zegt hij, al weet je nooit wat er gebeurt met de emir van Qatar, sjeik Hamad bin Khalifa al-Thani, want die houdt wel van een verrassing. Op een vorige conferentie kondigde hij plots de oprichting aan van een nieuw fonds, van en voor ontwikkelingslanden, met een startkapitaal van 20 miljoen dollar (16 miljoen euro).
Volgens ambassadeur Al-Nasser is dat een belangrijk punt voor Qatar: het verbeteren van de Zuid-Zuidsamenwerking. Om die reden heeft het land bijvoorbeeld ook een topconferentie met Latijns-Amerikaanse landen gesponsord. “Dat thema willen we in de onderhandelingen dus zeker aan de orde laten komen”, aldus Al-Nasser.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.