Steeds meer zware stormen teisteren Buenos Aires

De Argentijnse hoofdstad Buenos Aires krijgt af te rekenen met steeds zwaardere stormen. De storm die begin deze maand aan achttien mensen het leven kostte, toont dat Argentinië hier niet klaar voor is, zeggen experts.

“Argentinië heeft altijd zware stormen gekend en zou daarop voorbereid moeten zijn. Maar nu worden ze almaar intenser en frequenter”, zegt meteoroloog Carolina Vera, directeur van het Onderzoekscentrum voor Zee en Atmosfeer van de Universiteit van Buenos Aires.

Begin deze maand, op 4 april, doodde een storm van zelden geziene omvang achttien mensen in de hoofdstad. Honderdduizenden mensen kwamen zonder water of elektriciteit te zitten, er was zware schade aan meer dan tweehonderd scholen, 40.000 bomen werd uitgerukt.

Verband met klimaatwijziging

“In onze wijk stierven twee jongens”, zegt Lorenzo De Vedia, priester in een arme wijk in het zuiden van Buenos Aires. “Een jongen van dertien kwam onder een boom terecht, een andere tiener, die op straat sliep, kreeg een muur op zich.”

Volgens Carolina Vera zijn er aanwijzingen dat de toename van de stormen met de klimaatwijziging te maken heeft. Klimaatmodellen laten zien dat de stortregens vooral in het centrum en het oosten van het land zullen toenemen.
Ze zegt dat Argentinië daar niet echt op voorbereid is. Er zijn meer radars, meer mensen en meer noodplannen nodig.

Vera is een van de auteurs van een rapport over het omgaan met extreme weersomstandigheden en rampen, dat het VN-klimaatpanel op 28 maart publiceerde.

Niet voorbereid

“De regering heeft radars gekocht waardoor we onze prognoses kunnen verbeteren maar er is geschikt personeel tekort”, zegt Vera. “Men zou mensen moeten opleiden. Die intentie is er wel, maar vandaag is het Nationaal Meteorologisch Systeem helemaal niet voorbereid.”

Goede weersvoorspellingen zijn nog maar een begin. Als er nu alarm wordt geslagen, weet de bevolking niet wat ze moet doen. “De mensen raken in paniek, velen wonen nog in huizen met golfplaten op het dak, en die platen vliegen er natuurlijk af.”

Geografe Claudia Natenzón van het Programma voor Milieuonderzoek van de Universiteit van Buenos Aires onderzoekt de sociale kwetsbaarheid voor de klimaatwijziging. Ook zij stelt vast “dat er geen preventieve acties zijn ontwikkeld.” De storm van 4 april heeft dat nog eens duidelijk gemaakt, zegt ze.

Haar collega, antropologe Ana Murgida, zegt dat “sommige maatregelen duur kunnen zijn”, maar “de kost van de ramp ligt altijd hoger. De meest kwetsbare delen van de samenleving worden het hardst getroffen. En uiteindelijk draait de overheid voor de kosten op.”

Overstromingen

Buenos Aires is een kuststad en moet zich daarom ook voorbereiden op frequentere overstromingen als gevolg van de stijging van de zeespiegel. Dat blijkt uit een studie over de gevolgen van de klimaatverandering op grote steden, die vorig jaar door het Urban Climate Change Research Network gepubliceerd werd.

Door de overstromingen in Buenos Aires kunnen de vastgoedverliezen alleen al oplopen tot 80 miljoen dollar (60 miljoen euro) per jaar in 2030 en 300 miljoen (230 miljoen euro) dollar per jaar in 2050.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.