Stemadvies

MO*lezers zijn voldoende geïnformeerd om zelf een keuze te maken op 10 juni. Toch kan de hoofdredacteur het niet laten om een advies te geven -aan de kandidaten.
Louis Michel is op politiek verlof, Yves Leterme neemt even afstand en de rest van de politieke klasse doet alsof er niet echt een probleem is met de combinatie van een lopend mandaat en een nieuwe kandidatuur. Wie van op voldoende afstand naar de politieke gedragingen in dit land kijkt, kan moeilijk anders dan concluderen dat België te klein is voor het grote aantal democratisch verkozenen dat wij moeten voortbrengen.
De week voor 10 juni worden de laatste gadgets, foto’s en beloften uitgedeeld van Peutie tot Genoelselderen. Terwijl ons politieke personeel in koor schreeuwt: ‘Je veux du pouvoir, waar ik ga waar ik sta’, komen degenen die echt macht hebben in deze wereld samen in Heiligendamm.

Op de agenda van de jaarlijkse G8-top staan in principe vooral economische en monetaire problemen, maar omdat de economische grootmachten ook graag hun zorgende kant laten zien, hebben ze de voorbije jaren ook tijd vrijgemaakt voor Afrika. Dat is niet overbodig, want de situatie in Afrika blijft zorgwekkend.
De levensverwachting ten zuiden van de Sahara is nauwelijks 46 jaar, er komen jaarlijks ongeveer drie miljoen nieuwe hiv-infecties bij op het continent en meer dan de helft van de Afrikanen moet het stellen met minder dan twee dollar per dag. Tsjaad heeft een jaarlijkse elektriciteitsconsumptie van bijna 9 kilowattuur per inwoner en de Democratische Republiek Congo 10,5 KWh, tegenover 7940 KWh per Belgische inwoner en 12.900 KWh in Luxemburg.
Dit jaar komen de presidenten van Zuid-Afrika, Egypte, Algerije, Nigeria, Senegal en Ghana op de koffie. Ze zullen er bij het flitsen van de camera’s ongetwijfeld verklaren dat het continent er sinds de memorabele G8-top in Gleneagles (2005) stevig op vooruitgegaan is. Dankzij de beslissingen die daar genomen werden. Helemaal onwaar is dat zelfs niet. De Afrikaanse economieën groeien dit jaar gemiddeld bijna zes procent bij een inflatie van minder dan tien procent, en de schuldverlichting die op Gleneagles beslist werd, leverde de landen die er van kunnen genieten al bijna 40 miljard dollar op die ze konden investeren in infrastructuur, gezondheidszorg of onderwijs.

Politieke beslissingen kunnen dus wel degelijk een verschil maken. Dat heeft Louis Michel ook altijd beweerd, en hij heeft zijn volle gewicht als Eurocommissaris dan ook in de weegschaal geworpen voor Afrika. Of dat gewicht nog zal doorwegen als Michel na 10 juni terugkeert naar de Commissie, is niet zeker. Het politieke surfen op de golven van elke aanrollende verkiezingsgolf behoort dan wel tot de Belgische politieke mores, in de rest van de Unie kan men maar weinig waardering opbrengen voor zulke exotische gewoonten.
Marc Verwilghen beweerde vier jaar geleden ook dat hij Ontwikkelingssamenwerking zo begerenswaardig zou maken dat in de toekomst elke ambitieuze politicus voor dat departement zou vechten. Een jaar later ruilde hij zijn humanitaire verantwoordelijkheden in voor het meer prestigieuze departement Economie. Waarna Armand De Decker op eenzame hoogte het budget ging beheren dat Karel De Gucht eigenlijk liever zou inschakelen in de Belgische externe betrekkingen. Zo komen we er dus nooit. Dat leest u in ons dossier over 4 Jaar Paars.

In de Belgische politiek is er geen overdreven aandacht voor het belang van een volwassen verhouding met de rest van de wereld, de Derde Wereld in het bijzonder. Op het “voorzitterdebat” dat 11.11.11 in de aanloop naar 10 juni organiseerde, werd pijnlijk duidelijk hoe weinig politiek personeel van niveau met mondiale thema’s bezig is. Of misschien toonde het hoe weinig gewicht de politiek vandaag hecht aan een goede score bij de Noord-Zuidbeweging, dat laten we in het midden.
Om te tonen dat niet iedereen zich teruggetrokken heeft op de canapé van de parochiale talkshow, geven we in dit nummer vier politici, die het belang van de wereld wél zien en bereid zijn dat in wetten en praktische besluiten te gieten, een bescheiden forum. Het is geen stemadvies voor deze of gene politicus. Het is wel een stemadvies voor een mondiale politiek. Wij hebben dat nodig en Afrika kan niet zonder.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.