Stemmen in studentenstad, maar niet door domiciliëring

Zowel de Gentse burgemeester Daniel Termont  (sp.a) als zijn Leuvense collega Louis Tobback (sp.a.) willen studenten de mogelijkheid geven om zich te domiciliëren in de stad waar ze studeren, zodat ze daar kunnen stemmen. Studentenmiddens reageren gemengd en waarschuwen voor financiële consequenties.

De oproep van de burgemeesters van de twee belangrijkste Vlaamse studentensteden, Leuven en Gent, om studenten stemrecht te geven in de stad waar ze op kot zitten, krijgt steun van verschillende politieke partijen. Zowel Tobback als Termont zijn niet te spreken over het feit dat de enkele tienduizenden studenten die hun steden mee bevolken, politiek niet meetellen. Er zijn echter vooral financiële voordelen aan verbonden. Overheidssubsidies worden immers toegekend à rato van het aantal personen die in de gemeente gedomicilieerd zijn.

Het voorstel zou voor de burgemeesters ook op een ander vlak gunstig kunnen uitvallen. Studenten stemmen traditioneel vrij links. Daarom is het niet onwaarschijnlijk dat hun socialistische partij sp.a in studentensteden op meer steun zou kunnen rekenen.

Een positief signaal

“Het voorstel om representativiteit van studenten in te voeren in de stad waar ze het meest verblijven is ons zeker genegen. Een positief signaal”, reageert Dennis De Roover, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS). “Zij vertegenwoordigen immers een groot deel van de maatschappij in de studentensteden en dragen bij tot de lokale economie.” Leuven en Gent tellen ongeveer dertigduizend kotstudenten. In Antwerpen zijn dat er een pak minder, maar het exacte aantal is niet bekend.

“Ik zou me meer verbonden voelen met de stad waar ik studeer.”

Unifac, de overkoepelende studentenvereniging van de Stadscampus in Antwerpen, reageert kritisch. “Misschien is een sterk adviesorgaan efficiënter en zinvoller voor studentenvertegenwoordiging in studentensteden. In Antwerpen bijvoorbeeld hebben we het ASO (Antwerps Studentenoverleg) waar studenten hun zeg kunnen doen”, zegt Orry Van de Wauwer, vicevoorzitter van Unifac.

Tegenwind voor aanpassing domicilie

Tobback stelt voor dat studenten die het stemrecht voor de gemeenteraadsverkiezingen in hun studentenstad willen opeisen, de gelegenheid krijgen om zich te registreren. Dat zou dan gepaard gaan met de aanpassing van hun domicilie. “Voor ons is het aanpassen van het domicilie geen optie. Dat zou financieel zeer negatief kunnen uitvallen voor studenten. Denk maar aan kinderbijslag, studiebeurzen, de administratieve rompslomp… Er moet naar een andere manier gezocht worden”, aldus De Roover. Daar is ook Unifac het mee eens. “Domiciliëring is enkel mogelijk voor kotstudenten. Dat is nadelig voor bijvoorbeeld pendelaars, die ook recht op inspraak hebben”, waarschuwt Van de Wauwer.

Studenten zijn pro

Enkele studenten juichen het voorstel alvast toe. “Ik ben er wel voor te vinden. Uiteindelijk brengen we veel meer tijd in Leuven door dan thuis. Het zou niet slecht zijn als we ook wat inbreng kregen”, getuigt Nikita Geerts (18), studente Rechten in Leuven. “Ik ben pro”, reageert Dries Van Thielen (18), student Geschiedenis in Antwerpen. “Ik zou me in ieder geval meer verbonden voelen met de stad waar ik studeer.”

 © 2011 – StampMedia – Lien Claes

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.