Sterke vergrijzing onder boeren probleem voor Caribisch gebied

De commerciële landbouw in het Caribisch gebied is op sterven na dood nu de gemiddelde leeftijd van een boer al 62 jaar is. Snelle verjonging is voorlopig nog niet in zicht. Geen opbeurend scenario voor een regio die kreunt onder een enorme importfactuur.

“Onze regio wordt geconfronteerd met een vergrijzende boerenbevolking. Analyse toont aan dat de productie van levensmiddelen in de regio ernstig in gevaar komt als we de komende tien tot vijftien jaar niet in staat zijn om jongeren aan te trekken”, zegt Irwin Larocque, de secretaris-generaal van de Caribische Gemeenschap (Caricom) naar aanleiding van de Caribische Week van de Landbouw (CWA).

“De uitdaging is om de landbouw aantrekkelijker te maken en jongeren erop te wijzen dat het een carrièreswitch waard is. We moeten het imago van de landbouw veranderen en laten zien dat het een sector is die veel te bieden heeft.”

Regionale aanpak

“De stijgende voedselprijzen herinneren er ons voortdurend aan dat de regio geen andere keuze heeft dan meer aandacht te besteden aan voedselzekerheid en kostenefficiënte, duurzame productie”, zegt Larocque.

Rekening houdend met de huidige bevolkingsgroei, moet de wereldvoedselproductie tegen 2050 met 70 procent naar boven gaan, zo stellen experts.

“Dat is een verbijsterende voorspelling die wordt belemmerd door zaken als klimaatverandering, stijgende voedsel- en importprijzen, verlies van biodiversiteit en natuurrampen”, sprak de premier van Antigua en Barbuda, Baldwin Spencer die ook aanwezig was op het CWA-congres.

Ook zei hij dat de Caricom-handelszone sterk afhankelijk is van de voedselimport wat voor een jaarlijkse rekening zorgt die stilaan de vijf miljard dollar bereikt.

“Een regionale benadering van de landbouwproductie is de meest voor de hand liggende oplossing om de hoge importfactuur en onze voedselzekerheid aan te pakken”, zegt Larocque. Jongeren en vrouwen aantrekken tot het beroep is noodzakelijk.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3078   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift