Steun voor harde aanpak Iran brokkelt af

De mondiale publieke opinie is steeds meer gekant tegen een harde militaire of economische aanpak om Iran te dwingen zijn nucleaire ambities op te geven. De weerstand is het grootst in ontwikkelingslanden, zo blijkt uit een peiling in opdracht van de Britse omroep BBC.
De mondiale publieke opinie is steeds meer gekant tegen een harde militaire of economische aanpak om Iran te dwingen zijn nucleaire ambities op te geven. De weerstand is het grootst in ontwikkelingslanden, zo blijkt uit een peiling in opdracht van de Britse omroep BBC.
In achttien landen daalde de steun voor de harde aanpak in vergelijking met een gelijkaardige peiling in juni 2006. Alleen in Israël, Iran en Zuid-Korea steeg het aantal mensen dat koste wat het kost wil voorkomen dat Iran verrijkt uranium kan aanmaken.
In de meeste landen, ook in de VS en in West-Europa, is de meerderheid van de bevraagden gewonnen voor een akkoord dat Teheran zou toestaan om een beperkte hoeveelheid nucleaire brandstof te produceren, in ruil voor de permanente aanwezigheid van wapeninspecteurs van de Verenigde Naties.
“In 2006 leefde de overtuiging heel sterk dat Iran kernwapens probeerde te kopen en dat er streng moest worden opgetreden om dat te voorkomen”, zegt Stephen Kull van de universiteit van Maryland, die de peiling uitvoerde in samenwerking met de firma Globescan. “De wens om het risico op confrontatie aan te gaan heeft nu plaats gemaakt voor het verlangen om een oplossing te zoeken.”
Iraniërs gewonnen voor akkoord
Kull kwam net terug uit Teheran waar hij een opinieonderzoek uitvoerde bij Iraanse focusgroepen. Volgens hem zijn de Iraniërs zo’n akkoord erg genegen. “In de groepsdiscussies ging het er altijd weer over dat Iran over de wetenschappelijke knowhow wil beschikken om kernwapens te maken, maar dat ze er momenteel geen willen hebben. De regering zit op dezelfde lijn.”
De resultaten van een opinieonderzoek door de organisatie Terror Free Tomorrow liggen in dezelfde lijn. Het aandeel mensen dat vindt dat Iran een kernwapen nodig heeft, steeg tot 52 procent, maar tegelijk kon 70 procent zich vinden in een regeling waarbij Iran afstand neemt van kernwapens en zich onderwerpt aan VN-inspecties in ruil voor normale economische betrekkingen met de rest van de wereld.
De peiling in opdracht van de BBC vond overwegend plaats nadat de Amerikaanse inlichtingendiensten begin december 2007 een rapport publiceerden waaruit bleek dat Iran in 2003 een belangrijk onderdeel van een programma om kernwapens te maken had opgegeven. Volgens Kull heeft dat rapport een duidelijke impact gehad op de publieke opinie in de VS en de rest van de wereld.
Ontwikkelingslanden willen vrede
De steun voor een meer verzoenende koers tegenover Iran is het grootst in ontwikkelingslanden, met name in Egypte (85 procent), Mexico (79 procent) Indonesië en Kenia (72 procent) en Nigeria (66 procent). Egypte en Mexico voeren ook de lijst aan van landen die gewonnen zijn voor een akkoord over nucleaire energie in ruil voor wapeninspecties door de VN. Een ruime meerderheid van de Britten (71 procent), Australiërs (54 procent) en Canadezen (58 procent) denkt er ook zo over.
Slechts zeven landen zien zo’n akkoord niet zitten. De weerstand was het grootst in Israël (62 procent), de Filipijnen (60 procent), Japan en Turkije (54 procent) en Zuid Korea (51 procent). In Duitsland was de helft van de mensen tegen een akkoord en 38 procent voor.
De Israëli’s zijn ook de grootste voorstanders van een harde aanpak. Economische sancties zijn een goed idee voor 37 procent van de Israëli’s, 34 procent wil dat de VS groen licht geeft voor een militaire aanval. In de VS was 45 procent gewonnen voor sancties en slechts 15 procent voor een militair optreden. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.