Steun voor Hondurese president zakt naar dieptepunt

Halfweg zijn mandaat heeft de Hondurese president Porfirio Lobo af te rekenen met een misdaadgolf zonder voorgaande en zware corruptie. Zijn steun bij de bevolking is naar een dieptepunt gezakt.

  • OEA-OAS President Lobo op een conferentie van de Organisatie van Amerikaanse Staen (OAS). De terugkeer van Honduras naar de OAS noemt de president een van zijn grootste verwezenlijkingen, maar zijn steun onder de bevolking kalft af. OEA-OAS

Een nieuwe enquête laat zien dat de Hondurese bevolking de rechtse regering van Porfirio Lobo 4,6 op 10 geeft. Een jaar geleden was dat nog 5,11.

“Dit is het laagste cijfer in het mandaat van de president”, zegt priester Ismael Moreno, provinciaal (overste) van de jezuïeten in Honduras. “De ondervraagden zien als zijn enige verwezenlijking de subsidies van 10.000 lempira (400 euro), die hij elk drie maanden aan de armen geeft.”

De enquête bij 1540 Hondurezen werd uitgevoerd door de Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación (Eric) in Honduras en de Centraal-Amerikaanse Universiteit José Simeón Cañas (UCA) in El Salvador, twee instellingen van de katholieke jezuïetenorde.

Lobo’s grootste mislukking, volgens de Hondurezen, is dat hij de onveiligheid niet heeft kunnen terugdringen. Volgens officiële cijfers neemt de misdaad toe, met zeventien moorden per dag, in een land van acht miljoen inwoners.

Andere pijnpunten zijn de werkloosheid en de corruptie. Zo is er het schandaal van de politieagenten die betrokken zijn bij moorden, ontvoeringen, wapendiefstallen en andere misdaden.

Honderdduizend banen

Lobo gaf vorige week zelf toe dat hij zijn verkiezingsbelofte van honderdduizend nieuwe banen niet zal kunnen waarmaken. “Tienduizend banen is het meeste wat we kunnen creëren”, zei hij bij de opening van het parlementaire jaar.

Als zijn belangrijkste verwezenlijkingen haalde de president de terugkeer naar de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) aan en de heropening van de kredietlijnen van de multilaterale financiële instellingen. Na de staatsgreep tegen Manuel Zelaya in juni 2009 was Honduras internationaal geïsoleerd geraakt.

Ook de installatie van een eenheidsregering en de vermindering van de sociale spanningen die na de staatsgreep waren ontstaan, beschouwt Lobo als successen.

Georganiseerde misdaad

Porfirio Lobo werd in november 2009 verkozen met 56,6 procent van de stemmen. Twee jaar later heeft de criminaliteit een recordpeil bereikt en is de georganiseerde misdaad diep in de politie doorgedrongen. Twee derde van de ondervraagden gelooft dat politie banden heeft met de georganiseerde misdaad, zeven op tien Hondurezen voelt zich onveilig bij de politie.

Door de vele corruptieschandalen vragen de VS al geruime tijd een zuivering van de Hondurese politie. Washington stuurt daarom volgende maand twee adviseurs naar Honduras.

Halfweg zijn mandaat heeft Lobo nauwelijks nog manoeuvreerruimte, zegt historicus en analist Marvin Barahona. Hij verwacht dat zijn steun verder afkalft wanneer in mei de campagnes voor de voorverkiezingen starten voor de algemene stembusgang van volgend jaar.

Ook socioloog Eugenio Sosa verwacht dat Lobo verder wegzakt. Hij kan zijn slechte imago alleen wat bijsturen “als hij het probleem van politiecorruptie en onveiligheid echt aanpakt. Zo niet, dan zal hij de regeringsleider met de slechtste beoordeling van de laatste jaren worden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.