Stevig pak huiswerk rond migratie voor volgende Vlaamse regering

De volgende Vlaamse regering moet een actieplan ‘effectief omgaan met racisme’ opstellen, pleiten voor een audit van de Dienst Vreemdelingenzaken en vreemdelingenrecht tot hoofdvak maken in hogescholen en universiteiten. Dat zegt Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) en Kerkasiel.anders in een memorandum naar aanleiding van de regionale en Europese verkiezingen.
  • Brecht Goris Mensen die nog niet beschikken over geldige verblijfsdocumenten zouden een 'bewijs van aanwezigheid' moeten kunnen krijgen Brecht Goris
Het Vlaams migratie- en integratiebeleid moet volgens het verkiezingsmemorandum ook meer rekening houden met de redenen waarom iemand vertrokken is uit zijn of haar land van herkomst. Die redenen kunnen een signaal zijn voor het binnen- en buitenlands beleid van ons land en de ontwikkelingssamenwerking sturen.
Mensen die nog niet beschikken over geldige verblijfsdocumenten zouden een ‘bewijs van aanwezigheid’ moeten kunnen krijgen zodat ze bij postdiensten, onderwijsinstellingen en sociale diensten kunnen aankloppen. KMS vindt ook dat er een inhaalbeweging nodig is in de zorg voor thuislozen en woningloze mensen zonder papieren.

Welzijnswerk


De nieuwe minister van Welzijn moet bovendien ook het welzijnswerk en de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen steunen in hun interculturaliseringsproces en hun specialisatie in de hulpverlening aan mensen met een migratiegeschiedenis.
De volgende minister van onderwijs moet vreemdelingenrecht tot een hoofdvak maken in het curriculum van hogescholen en universiteiten. Vanaf volgend academiejaar moeten de onderwijsinstellingen ook kansen geven aan meerderjarigen zonder wettig verblijf.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur