Stikvallei

In Stikvallei focust de Nederlandse schrijver en journalist Frank Westerman op de mysterieuze gebeurtenissen in Kameroen van augustus 1986. Toen stierven op een strook van 18 kilometer in een vallei met drie dorpen bijna tweeduizend mensen, samen met het vee en de wilde dieren. Oorzaak was een giftige gaswolk, onstaan in een klein meer in een vulkanische krater.

Wetenschappers –vulkanologen, biologen en toxicologen- trokken naar het rampgebied om er hun vlag neer te planten en elkaar te bevechten met eigen theorieën en bewijzen. Tot op vandaag is er echter geen sluitende wetenschappelijke verklaring voor de ramp. Het gebied blijft ook tot nu verboden terrein voor mensen, omdat de gasophoping nog aanwezig zou zijn. De natuurlijke damwand van het meer corrodeert gevaarlijk en dat zou wel eens tot een nieuwe ramp kunnen leiden.

Frank Westerman, die het gebied al in 1992 bezocht, keerde terug om op zoek te gaan naar de hiaten en de vragen die bleven: een gedroomde woekerplaats voor verhalen. Politieke complottheorieën, religieuze vingerwijzingen en troostende volksverhalen ontstonden bij gebrek aan feitelijke eenduidigheid over de gebeurde ramp. ‘De menselijke nieuwsgierigheid neemt geen genoegen met onvolledigheid, ongerijmdheid of onkenbaarheid’, schrijft Westerman. ‘Als het niet anders kan, verzinnen we het ontbrekende erbij. Om de wereld kloppend te maken? Bedwingbaar?’ Het is de kernvraag in dit boeiende, literair geschreven non-fictieboek, een ode aan de narratieve journalistiek.

Stikvallei door Frank Westerman is verschenen bij De Bezige Bij. 317 blzn. ISBN 9 789023 478652

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.