Stockholm, groene hoofdstad van Europa

Begin dit jaar riep de Europese Commissie Stockholm uit tot groene hoofdstad van Europa. De Zweedse hoofdstad, met 800 000 inwoners, mag de titel een jaar lang dragen.
Stockholm heeft zichzelf de ambitieuze doelstelling gesteld om tegen 2050 vrij te zijn van fossiele brandstoffen. Sinds 1990 heeft de stad de CO2-uitstoot reeds met een kwart verminderd. Vanaf 1 januari 2010 is het rekeningrijden in Stockholm voor wie niet op biobrandstof of met een elektrische wagen rijdt. Groene taxi’s betalen geen extra belasting.

Hamburgerketens


Afvalverwerking gebeurt gecentraliseerd en met de verbranding van het afval wordt er meteen warmte voor de gebouwen geproduceerd. Zelfs de hamburgertenten doen mee. MAX Hamburgers, Zwedens grootste hamburgerketen, geeft haar klanten sinds vorig jaar de mogelijkheid hun menu te bepalen op basis van CO2-uitstoot.
Op alle menu’s in het restaurant staat naast de prijs van een gerecht ook de belasting voor het milieu uitgedrukt in CO2-uitstoot. Een opmerkelijk gebaar, want juist de productie van vlees –een van de belangrijkere ingrediënten in een fastfood-restaurant– is verantwoordelijk voor grote CO2-emissies.
De keten heeft als alternatief ook falafel-burgers en hamburgers met vijftig procent soja op het menu gezet. Bij de inrichting van de restaurants wordt alleen nog maar gebruik gemaakt van LED-verlichting en andere eco-vriendelijke materialen.

Steden


Steden zijn van strategisch belang om het klimaatprobleem aan te pakken. Ze hebben een immense impact op de vervuiling: drie kwart van de wereldwijde broeikasgasemissies is afkomstig van stedelijke regio’s. Sinds enkele jaren woont bovendien meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Op het vlak van mobiliteit, huisvesting, energieconsumptie en afvalverwerking hebben steden ook een grote troef om met een gericht beleid resultaten te behalen op korte termijn.
‘Of er nu een akkoord komt of niet, het netwerk voor duurzame steden engageert zich voor een reductie van emissies met 35 tot 40 procent tegen 2020’, kondigde David Cadman in Kopenhagen aan. Cadman is voorzitter van ICLEI, de internationale vereniging van lokale besturen die zich verbinden tot duurzame ontwikkeling.

Schwarzenegger


Californië staat al langer bekend om zijn groen beleid. Gouverneur Schwarzenegger is dat in Kopenhagen nog eens goed in de verf gaan zetten. Op vlak van hernieuwbare energie loopt Californië voor op de EU. Vanaf een januari dit jaar moet twintig procent van de energie er afkomstig zijn van hernieuwbare bronnen.
Dat is zo afgesproken in de Renewables Portfolio Standard (RPS – Senate Bill 107) in 2006. Tegen 2020 moet dat 33 procent zijn. De Europese Unie wil in 2020 komen tot 20 procent energie uit hernieuwbare bronnen.
In 2011 wordt Hamburg de groene hoofdstad van Europa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.