Straatprotest tegen burgerdoden bij offensieven tegen Taliban

In de Afghaanse provincies Herat en Nangarhar wordt furieus gereageerd op de tientallen burgerdoden die vielen bij offensieven van Amerikaanse en Afghaanse troepen. Het protest richt zich tegen de buitenlandse troepen in Afghanistan. Bij betogingen in Shindand, een stad in Herat, werd “dood aan Amerika” geroepen.
Maandag (30 april) gingen duizenden boze Afghanen de straat op om te protesteren tegen drie dagen van bijzonder bloedige confrontaties in de vallei van Zerkoh in Herat. Bij twee aparte operaties, één vrijdag en één zaterdag en zondag, kwamen zeker 136 mensen om. Volgens de betogers ging het vooral om burgers die “in koelen bloede” werden vermoord. De ISAF, de internationale strijdmacht die de vrede in Afghanistan moet helpen herstellen, zegt dat de doden Taliban-strijders waren. Herat, een provincie in het westen van Afghanistan, was de afgelopen jaren vrij rustig in vergelijking met het roerige zuiden en oosten van het land.
Betogers staken de gebouwen van het districtbestuur in Shindand in brand. Shindand ligt op twee uur rijden van Herat, de hoofdstad van de provincie, en op zestig kilometer van de vallei van Zerkoh.
“Er zijn tientallen burgers gedood bij de gevechten en de luchtbombardementen die daarop volgden”, zei Abdul Ghafoor, een van de betogers. Volgens hem zijn er ook veel mensen weggevlucht uit de omgeving van het strijdtoneel.
Qari Yousaf Ahmadi, een woordvoerder van de Taliban, zegt dat er bij de gevechten minstens 28 buitenlandse soldaten en Afghaanse manschappen zijn gedood. De eerste confrontatie, in de buurt van het dorp Parmakan, kwam nadat rebellen een gemengde patrouille van de Afghaanse politie en Amerikaanse Special Forces hadden aangevallen. De ISAF zegt dat bij die gevechten één Amerikaanse soldaat is omgekomen.
Zondag al hadden betogers de weg van Jalalabad naar Torkham in de oostelijke provincie Nangarhar bezet. Daar waren vier rebellen en twee vrouwen gedood bij een ochtendlijke aanval van “Amerikaanse soldaten” op een gebouw waar volgens een tipgever autobomaanslagen voorbereid werden. De doodskisten van de slachtoffers stonden langs de kant van de weg tijdens het rumoerige protest.
Sinds vorig jaar zijn er bij de gevechten tussen de Taliban en hun tegenstanders al zeker 4.000 mensen omgekomen. Het geweld is de laatste weken duidelijk toegenomen. De Taliban zijn actiever geworden nu de winter voorbij is en de internationale strijdmacht heeft in verschillende streken een lenteoffensief ingezet.
Begin vorige week zetten ongeveer 3.000 Afghaanse en buitenlandse troepen een offensief in om de zuidelijke provincie Helmand weer helemaal onder controle van de regering in Kaboel te brengen. Volgens berichten die zondag de ronde deden, werden zes kinderen en vrouwen gedood toen Navo-vliegtuigen huizen van het dorp Kharko bombardeerden. De Afghaanse politie ontkent dat er tijdens de aanval burgerdoelwitten werden geraakt. Ghulam Shah, en inwoner van Kharko, zegt dat alle slachtoffers gewone burgers waren. De bombardementen kwamen er nadat Taliban-strijders een konvooi van de ISAF onder vuur hadden genomen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.