Straatprotesten in Letland en Bulgarije

In Riga en Sofia zijn gisteren en eergisteren honderden mensen slaags geraakt met de politie. In beide hoofdsteden kwamen burgers op straat om hun onvrede met de economische terugval en de ontoereikende, kwakkelende politieke aanpak ervan.

Letland



In Riga kwamen dinsdag zo’n 10 000 burgers op straat in het historische centrum van de stad. Ze beoogden een vreedzame betoging te houden, uit onvrede met de economische terugval van het land, en de politieke corruptieschandalen.
De actie liep echter uit de hand, toen enkele honderden protestanten de regeringsgebouwen bekogelden met sneeuwballen en minder zacht aankomende projectielen als kasseistenen en molotovcocktails. Uiteindelijk raakten 25 mensen gewond, en werden 106 mensen gearresteerd.
Parlementslid Krisjanis Karins, lid van de New Era-partij, liet zich in de New York Times uit over de onlusten. De financiële beproevingen zouden volgens hem een nieuwe en actieve wind geblazen hebben in de reeds bestaande politieke onvrede. Geen verrasende opmerking van een notoir oppositielid, die van populistische uitspraken over de naar zijn mening welig tierende corruptie bij andere partijen, zijn stokpaardje maakte.

Bulgarije


Woensdag verzamelden, volgens het Bulgaarse nieuwsagentschap Novinite, zo’n 10 000 ontevreden Bulgaren aan het parlementsgebouw voor een vredelievende betoging. Onder hen een bonte mengeling van studenten (onderhevig aan werkloosheid en woedend over het falende criminaliteitsbeleid, onlangs nog schrijnend geïllustreerd toen een 20-jarige student het leven liet toen hij op straat zomaar werd aangevallen), boeren (ontgoocheld over EU-subsidies en lage verkoopsprijzen), milieu-activisten en extreme nationalisten.
De organisatie had het dan ook over een “unieke protestactie”, die alle burgers met een brandend verlangen naar verandering en een leven in een “normaal Europees land” verenigde.
Onder de manifestanten vertoefden echter ook enkele agressieve hooligans en extreem-rechtse opstandelingen, die het karakter van het protest genadeloos kleurden. Het kwam tot een treffen met de politie, die harhandig en nietsomziend de massa uit elkaar dreef. Daarbij raakten enkele tientallen protestanten gewond.
De organisatie betreurde gisteren dat de manifestatie uit de hand liep. Vandaag verzamelden opnieuw zo’n duizend mensen in de hoofdstad, duidelijk schreeuwend om het aftreden van de regering. Volgens Novinite heeft nu ook de oppositie rond de Union of Democratic Forces Party de deuren van het parlement achter zich dichtgetrokken, en zich bij de protestanten aangesloten.

Athene revisited?


Karins ging in de New York Times nog een stapje verder in zijn analyse van de Letse protesten, en hij duidde hij de veranderende protestcultuur in zijn land. Opstanden in Letland vertoonden vroeger eerder een patroon van “mensen op de been brengen, zingen en gewoon weer naar huis gaan”.
Maar de jonge verzetsleden die het dinsdagavond bont maakten, “leken te denken dat het beter is je woede op de Franse of op de Griekse manier te uiten”. Hierbij verwees hij ondubbelzinnig naar de explosieve rellen in de Parijse banlieues in oktober 2005, en de gewelddadige Griekse protesten amper een maand geleden.
Maar is die vergelijking met de Griekste onlusten niet te kort door de bocht? Professor Raymond Detrez – specialist op het vlak van Zuidoost-Europa – duidt en nuanceert de structurele parallellen tussen de Griekse, Bulgaarse en Letse rellen.
“In de drie gevallen zijn de oorzaken vooral economisch: toenemende levensduurte, de crisis, en de stijgende werkloosheid. In Griekenland is het oproer echter ook onlosmakelijk verbonden met de specifieke politieke situatie. Het land wordt immers al sinds WOII door dezelfde politieke krachten en dynastieën beheerst.”

Geen economische luxepositie


Inderdaad, de Letten en Bulgaren zitten momenteel niet echt in een economische luxepositie. Letland was jarenlang het schouwtoneel van economische voorspoed, maar drijft nu door de wereldwijde financiële crisis aan sneltempo de dieperik in. En Bulgarije staat als armste, en nu ook officieel, meest corrupte land van de EU geboekstaafd.
Maar zijn de protesten dan helemaal apolitiek gekleurd? Uiteraard niet. “In Bulgarije is de bevolking de huidige coalitie – tussen de Bulgaarse Socialistische Partij, de Nationale Beweging Simeon II en de Beweging voor Rechten en Vrijheden – beu.
Deels omdat de verhoging van de levensstandaard is uitgebleven – ondanks de overdreven hoge verwachtingen van de EU – en de verregaande corruptie – hoofdoorzaak voor de misgelopen 220 miljoen euro aan subsidies vorige maand.
De onderbreking van de gastoevoer vorige week was de spreekwoordelijke druppel. De kans is reëel, dat de opposanten, net als in januari 1997, doorgaan tot de regering valt en er vervroegde verkiezingen komen.”
En wat er daarna moet gebeuren? “Dat is niet duidelijk. Alle politieke partijen zijn zo langzamerhand opgebruikt en het imago van de enige alternatieve figuur, de populistische burgemeester van Sofia, Bojko Borisov, heeft de jongste maanden ook nogal wat schade opgelopen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.