Strijd om zitje V-raad ontpopt zich als populariteitstest VS

Venezuela of Guatemala ? Op 16 oktober stemmen de 192-VN lidstaten welk land Latijns-Amerika samen met Peru mag vertegenwoordigen in de VN-Veiligheidsraad. Aartsvijanden Washington en Caracas verwijten elkaar stemmenkoperij en maken van de beslissing een soort plebisciet voor of tegen de politiek van de Verenigde Staten.
De Venezolaanse sterke man Hugo Chavez windt er geen doekjes om. Vanuit de VN-veiligheidsraad zal zijn land zich verzetten tegen “Amerikaanse pogingen de wereld te vernietigen, landen binnen te vallen en steden te bombarderen”. Chavez beschuldigt de VS ervan financiële hulp via de Wereldbank en het IMF te gebruiken als chantagemiddel om arme landen ertoe te bewegen hun stem te geven aan Guatemala.

“Wanneer een land elke dag over elk onderwerp in de clinch gaat met de Verenigde Staten wordt de Veiligheidsraar onwerkbaar”, riposteert de Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. Washington beschuldigt Chavez ervan stemmen te kopen met oliedollars en energieakkoorden. Dankzij de hoge olieprijzen is de Venezolaanse staatskas flink gevuld.

Latijns-Amerika en de Caribische landen hebben nu twee vertegenwoordigers in de Veiligheidsraad: Peru en Argentinië. Argentinië zit aan het einde van zijn tweejarig mandaat. Wanneer er geen consensus over de opvolging wordt gevonden - en daar ziet het niet naar uit - hakken de 192 VN-leden de knoop door op 16 oktober. De winnaar is het land dat twee derde van de stemmen achter zich krijgt.

De Guatemalteekse minister van buitenlandse zaken Gert Rosenthal verdedigt de kandidatuur van zijn land met brio. “Onze samenleving is minder gewelddadig en autoritair en meer tolerant en democratisch geworden. Dat succes willen we meenemen in de het hart van de Raad. Bovendien was Venezuela al vier keer lid van de Veiligheidsraad, en wij nog nooit.”

“Aangezien we ons eigen vredes- en veiligheidsprobleem nog niet hebben bemeesterd, kunnen we weinig gaan bijdragen tot de oplossing van internationale vredesvraagstukken”, zegt echter het in de VS gebaseerde Netwerk voor Solidariteit met het Guatemalteekse Volk. Tussen 1960 en 1996 woedde in Guatemala een bloedige burgeroorlog, die het leven kostte aan 200.000 mensen, vooral burgers van inheemse oorsprong die werden gedood door het leger. Volgens mensenrechtengroepen slaagt de huidige Guatemalteekse regering er nog altijd niet in de wet te doen naleven.

Op het Amerikaanse continent zijn de kampen duidelijk afgelijnd. De Caribische landen steunen Venezuela, volgens Rosenthal omwille van een grensgeschil tussen Guatemala en het Caribische Belize. Venezuela kan rekenen op zijn partners in de Mercosur: Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, alsook op de sympathie van Bolivia en Cuba. Guatemala heeft de rest van Centraal-Amerika, Canada, Colombia, Ecuador, Mexico en de Verenigde Staten achter zich. Peru onthoudt zich.

De Chileense presidente Michelle Bachelet wil haar beslissing op het laatste moment bekendmaken. Volgens de Los Angeles Times wil Chili F-16-gevechtsvliegtuigen kopen en hebben de VS laten verstaan dat ze geen piloten zullen opleiden wanneer de regering van Bachelet voor Chavez kiest.

In de rest van de wereld kan Guatemala rekenen op de bondgenoten van de Verenigde Staten in Azië en Europa. Venezuela kreeg de steun van Rusland, Wit-Rusland, China, Vietnam, Indonesië, Maleisië, Iran, de Arabische landen en verschillende Afrikaanse landen. Chavez reisde een paar keer de wereld rond om de kandidatuur van zijn land aan de man te gaan brengen als “nieuw front in de strijd tegen het VS-imperialisme”.

De Guatemalteekse buitenlandminister Rosenthal geeft toe dat de openlijke steun van de VS “een dubbelsnijdend zwaard” is voor zijn land. “We zijn niet afhankelijk van de VS, maar we hebben uitstekende bilaterale relaties.”

Een anonieme voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela betwijfelt of Venezuela met een eventuele zetel in de Veiligheidsraad veel zal kunnen aanvangen: “We hebben niet de macht om een invloed uit te oefenen op globale thema’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.