Strijd opgevoerd tegen verwaarloosde ziekte

Acht tot twaalf miljoen mensen zijn besmet met de ziekte van Chagas, maar doordat de farma-industrie weinig winst ziet in deze armenziekte, kwam er geen beweging in de strijd ertegen. Daar komt nu verandering in.
De bestaande, stokoude geneesmiddelen worden opnieuw geproduceerd nadat de productie was stopgezet wegens niet rendabel. De ene producent, Bayer, schenkt het gratis weg aan de Wereldgezondheidsoragnisatie, Roche droeg de rechter over aan een Braziliaans instituut dat nu voor de productie instaat.

Opnieuw behandelen


Voor het eerst in veertig jaar komt er ook onderzoek naar nieuwe middelen. De huidige geneesmiddelen hebben namelijk nogal wat bijwerkingen en geen ideale werking. Daardoor namen artsen ook de moeite niet meer om mensen, die al langere tijd besmet waren, nog te behandelen, zelfs indien ze over de geneesmiddelen beschikten.
Ook in die houding komt verandering, nu er weer voldoende geneesmiddelen komen en de Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat het wel degelijk zin heeft om ‘chronische’ gevallen te behandelen.

Slaapziekte


De ziekte van Chagas is de Zuid-Amerikaanse tegenhanger van wat in Afrika slaapziekte heet en werd precies een eeuw geleden ontdekt door de Braziliaanse arts Carlos Chagas. De ziekte wordt veroorzaakt door een parasiet die in het bloed leeft en overgedragen wordt door een klein bloedzuigend kevertje dat leeft in bouwvallige huizen, in scheuren in de muren en tussen daken van riet- of palmblaren.
Weliswaar is Chagas in de eerste plaats een armenziekte, en dus verlieslatend voor de farmabedrijven, toch spaart de ziekte ook de rijke landen niet meer. Inwijkelingen brengen de ziekte mee en kunnen ze via bloedtransfusies en transplantaties doorgeven. In de VS alleen al leven 300.000 gevallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.