"Strijd tegen aids dreigt in geldnood te komen"

De economische crisis dreigt de financiering van de behandeling van aidslijders en de zoektocht naar een vaccin tegen de ziekte te bemoeilijken. Daarvoor waarschuwt onder meer de Belg Peter Piot, de voormalige directeur van het VN-Aidsprogramma (UNAIDS).
“Ik maak me zorgen dat aids in veel landen van de agenda verdwijnt door de financiële en economische crisis”, zei Piot. De Belg, die nu het Institute for Global Health van het Imperial College in Londen leidt, sprak maandag (19 oktober) op een conferentie over vaccins tegen aids in Parijs, die nog tot donderdag duurt.
Steeds meer aidslijders behandelen is niet genoeg, oordeelt Piot. “Voor elke nieuwe patiënt die aidsremmers krijgt, duiken er twee of drie nieuwe besmettingen op. We moeten ook investeren in preventie.”

Hoopgevende testresultaten


De wetenschappers die bijeen zijn in Parijs, zijn het erover eens dat er een reële kans is dat er binnen afzienbare tijd een doeltreffend vaccin tegen aids ontwikkeld wordt. Recente tests met een vaccin op 16.000 proefpersonen in Thailand toonden maar een beschermingsgraad van 30 procent aan. Hoe snel er een vaccin komt dat 100 procent bescherming biedt, hangt onder meer af van de hoeveelheid geld die in het onderzoek wordt gestopt.
Maar geld wordt steeds meer een probleem. Volgens Michel Kazatchkine, de directeur van het Mondiaal Fonds voor de Strijd tegen Aids, Tuberculose en Malaria, heeft zijn instelling dit jaar voor het eerst meer steunaanvragen binnengekregen dan ze kan financieren. Het Fonds wordt van middelen voorzien door rijke landen. Kazatchkine overweegt de donorlanden meer tijd te geven om hun bijdragen voor de komende jaren aan te kondigen.

Wereld kijkt naar VS


Het Fonds heeft sinds zijn oprichting in 2002 al 15,6 miljard dollar toegewezen aan aidsprojecten en initiatieven tegen malaria en tuberculose in 140 landen. De VS zijn met een bijdrage van 900 miljoen dollar in 2009 de grootste donor van het Fonds. De VS pompt ook nog via andere kanalen geld in de strijd tegen aids. Cruciaal wordt volgens Piot of de Amerikaanse president Barack Obama volgend jaar meer middelen ter beschikking stelt voor het President’s Emergency Plan for Aids Relief (Pepfar). Andere deelnemers vinden dat de Europese Unie en haar lidstaten met meer geld over de brug moeten komen.
De VN schatten dat er in de wereld meer dan 33 miljoen mensen besmet zijn met hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Meer dan 22 miljoen van die geïnfecteerden leven in Afrika. Ruim vier miljoen seropositieven worden behandeld met aidsremmers; nog eens vijf miljoen besmette mensen hebben een behandeling nodig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.