Strijd tegen drugs nog lang niet voorbij

Het gebruik van heroïne en cocaïne blijft stabiel, synthetische drugs winnen aan populariteit maar marihuana blijft de populairste van allemaal. Dit zijn slechts enkele conclusies uit het Wereld Drugsrapport 2011, waaruit blijkt dat de oorlog tegen drugs nog lang niet gewonnen is.

‘De mondiale strijd tegen drugs is mislukt’, zo besloot de Internationale Commissie voor Drugsbeleid in juni dit jaar. De resultaten van het Wereld Drugsrapport van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) lijken dat alvast niet tegen te spreken.

Gouden Sikkel en Gouden Driehoek

In de Gouden Sikkel -het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan- wordt drie vierde van alle papaver verbouwd. Daarmee is Afghanistan nog steeds de spil van de heroïnemarkt. Toch is dit een opmerkelijke daling voor een regio die enkele jaren voordien nog 94 procent van alle papaver ter wereld teelde.

Yury Fedotov, directeur van het UNODC, waarschuwt echter voor teveel optimisme. ‘De daling in papaverteelt is vooral het gevolg van een plantenziekte, waardoor de oogst is mislukt. Onze eerste bevindingen voor 2011 doen echter vermoeden dat de Afghaanse teelt zich herstelt en dus opnieuw zal stijgen.’

Hoe de papaverteelt er ook voor staat in de Gouden Sikkel, de teelt in de Gouden Driehoek -Thailand, Laos en Birma- draait op volle toeren. Deze drie landen vormden samen ooit de grootste opiumleverancier ter wereld, tot Afghanistan hen tien jaar geleden van de troon stootte. Het ziet er echter naar uit dat Birma opnieuw zijn plaats aan de top wil veroveren. Uit het Wereld Drugsrapport blijkt dat het aantal papavervelden in Birma in één jaar met twintig procent steeg. Het land is anno 2011 de tweede grootste leverancier van papaverzaden.

‘De meeste gezinnen zien papaverteelt als een laatste reddingsmiddel om te kunnen overleven’, vertelde Jason Eligh van het UNODC aan IRIN. Birmese boeren kunnen tot dertien keer meer verdienen aan papaver dan aan rijst. Naar schatting 840 000 mensen zijn bij de teelt betrokken, vooral in het noordoosten van Birma.

Aziatische designerdrugs

De meeste gezinnen zien papaverteelt als een laatste reddingsmiddel om te kunnen overleven. Birmese boeren kunnen tot dertien keer meer verdienen aan papaver dan aan rijst.
De meest opvallende trend van het afgelopen jaar is waarschijnlijk de opmars van synthetische drugs. Terwijl het heroïnegebruik stabiel blijft en het cocaïnegebruik zelfs daalt, worden steeds meer drugslaboratoria ontdekt. In 2009 werden 10 600 laboratoria opgedoekt en niet minder dan 33 ton amfetamines of speed onderschept. Methamfetamine of crystal meth moest met een vangst van 31 ton amper onderdoen.

Zuidoost Azië is ook wat het gebruik van designerdrug betreft aan een inhaalbeweging bezig. ‘De Gouden Driehoek draait niet langer alleen om papaverplanten’, aldus Yury Fedotov. De voorbije jaren noteerde het UNODC een opmerkelijke stijging in productie en consumptie van speed en crystal meth in de regio. Het UNODC schat dat er twaalf grote methamfinelabo’s in Birma zijn, die de volledige regio van synthetische drugs voorzien. Met de Indiase en Bengalese chemische industrie om de hoek is het niet moeilijk aan de nodige chemische bestanddelen te komen.

In Cambodja en de Filippijnen zou methamfetamine nu al de populairste drugs zijn. ‘De vooruitgang die we op vlak van de traditionele drugs hebben geboekt, wordt teniet gedaan door de opmars van nieuwe, synthetische drugs,’ concludeert Yury Fedotov.

Cannabis blijft echter de onbetwiste nummer één, in productie en consumptie. Tussen 2,8 en 4,5 procent van de wereldbevolking tussen 15 en 64 jaar zou het voorbije jaar minstens een keer marihuana gerookt hebben.

Ook ons land wordt terloops in het rapport vermeld. Een gram heroïne is namelijk het goedkoopst in België. Betaal je in de EU gemiddeld 51,5 euro voor een gram heroïne, dan kost het je hier amper 23,6 euro. Finland is met 159,4 euro per gram de duurste in Europa.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.