Strijd tegen kinderhandel in Mozambique

Kinderhandel is in Mozambique aan de orde van de dag. Steeds vaker worden kinderen vanuit school ontvoerd om in de prostitutie te gaan werken. Voorvechtster van kinderrechten en de vroegere first lady Graça Machel slaat alarm. Ze vindt dat scholen meer moeten doen om te voorkomen dat kinderen worden ontvoerd.
Volgens Machel, vroeger getrouwd met Mozambikaans president Samora Machel en vandaag echtgenote van de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela, worden scholen niet goed beveiligd. Er moeten meer hekken en beveiligers bij de onderwijsinstituten komen. “Iedereen kan er zomaar binnengaan. Daardoor lopen vooral meisjes de kans om in handen te vallen van criminelen die hen ontvoeren”, vertelde zij in een interview met persbureau Associated Press. Volgens een rapport van Unicef voeren gespecialiseerde bendes jaarlijks zo’n 1000 Mozambikaanse vrouwen en kinderen uit naar buurland Zuid-Afrika. Zij eindigen daar meestal in de prostitutie.

Zonder papieren


De Mozambikaanse politie is momenteel bezig met een onderzoek naar een ontvoering van 20 scholieren uit de zuidelijke stad van Matola. De politie hield daar twee maanden geleden een bestuurder van een minibus aan die kinderen zonder papieren vervoerde. Men vermoedt dat de chauffeur de scholieren van centrale provincie Manica vervoerde naar Zuid-Afrika, waar zij verhandeld zouden worden. Een andere minibus werd aangehouden met acht vrouwen die naar verluidt ook aan Zuid-Afrika worden gesmokkeld.

Voorlichting


Machel stelt dat  het tegengaan van kinderhandel niet alleen een opdracht voor de overheid is, maar dat de hele samenleving moet meewerken om kwetsbare kinderen beter te beschermen. “Ouders en leraren lichten de kinderen te weinig voor. Het gemak waarmee de kinderen van de ene naar de andere plaats reizen, toont aan dat zij zich bewust zijn van de gevaren van kinderhandel of seksueel misbruik.”
Verschillende hulporganisaties stellen dat de wetgeving in Mozambique tekort schiet om de mensenhandelaars efficiënt te kunnen aanpakken. Het staatsapparaat is bovendien te zwak en de problemen waarmee het land kampt zijn te verschillend om actief de strijd aan te gaan met de misdaadbendes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.