Strijd tegen taliban jaagt Pakistanen op de vlucht

In het noorden van Pakistan blijven duizenden burgers op de vlucht slaan voor de oorlog tussen Pakistaanse talibanstrijders en regeringstroepen.
“We zijn gevlucht voor de militaire operatie”, vertelt Mohammad Riaz uit de regio Buner, waar het leger op 28 april een offensief startte tegen islamistische militanten die geïnfiltreerd zijn vanuit de naburige Swatvallei. “Onze regio gaat dezelfde weg op als Swat. Het zal niet lang duren voor ze scholen en andere regeringsgebouwen vernielen.” Riaz, een winkeleigenaar uit het stadje Sultanwas, leeft nu bij familie.
Op 16 februari tekende de provinciale overheid van de Noordwestelijke Grensprovincie een vredesakkoord met de taliban. De overheid beloofde gedeeltelijk de shariah in te voeren in ruil voor een einde aan de vijandelijkheden. Maar de taliban weken snel uit naar de naburige districten Buner en Boven Dir. Het noorden van Pakistan wordt al geplaagd door conflicten sinds de val van het talibanregime in Afghanistan in 2001. De VS zien de expansie van de taliban met leden ogen aan.
“De overheid heeft de militaire operatie gelanceerd om de VS te laten zien dat ze iets doet”, zegt Dr. Ashraf Ali, een talibandeskundige aan de Universiteit van Peshawar. “Buner is onder controle van de taliban en dat zal zo blijven.”

Nieuwe vluchtelingengolf


Het escalerende conflict doet het aantal vluchtelingen binnen Pakistan snel groeien. Sinds vorig jaar sloegen naar schatting vier miljoen mensen op de vlucht uit de stammengebieden aan de grens met Afghanistan. Volgens Ali kan dat uitmonden een enorme humanitaire crisis, omdat de overheid het al moeilijk heeft te zorgen voor de 90.000 vluchtelingen in elf kampen in de provincie.
De nieuwe militaire operatie heeft nu al naar schatting dertigduizend mensen op de vlucht gejaagd. “Ongeveer tienduizend onder hen slapen aan de kant van de weg, zonder dak boven het hoofd”, zegt Iqbal Khalil van de Al-Khidmat stichting, een organisatie die in gratis medische verzorging voorziet. “Ze wachten angstig af wat de overheid voor ze kan doen.”
“We wachten op registratie bij een nieuw kamp in Mardan”, vertelt Jumaat Shah, een vluchteling uit Buner. “Het zal verschrikkelijk zijn om in een tent te leven naarmate het warmer wordt, maar we hebben geen keus”. In Peshawar is het Kacha Garhi kamp heropend dat in 1980 gestart was om Afghaanse vluchtelingen een plaats te bieden. Het werd in april vorig jaar gesloten, maar is nu al weer in gebruik om de nieuwe vluchtelingen op te vangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.