Strijd tussen drugsbendes gaat door in de gevangenis

De georganiseerde misdaad heeft stevig greep op de strengst beveiligde gevangenissen in Mexico. Dat zegt parlementslid Orlando Paredes van de oppositiepartij PRI. Paredes wil dat corrupte gevangenisbestuurders ontslagen worden.

De 1.500 gedetineerden in de zwaarbewaakte gevangenissen leven volgens mensenrechtenorganisaties onder moeilijke omstandigheden. Desondanks zouden sommigen van hen privileges genieten die hen in staat stellen criminele activiteiten vanuit de gevangenis voort te zetten.

In de La Palma-gevangenis, waar gevangenen volgens mensenrechtenorganisaties soms in dwangbuizen medicatie toegediend krijgen, werd op 31 december een gedetineerde drugshandelaar doodgeschoten door een medegevangene. In totaal werden vorig jaar drie moorden gepleegd in La Palma.

Antionio Sánchez, hoofd van het Nationale Burgerinstituut voor Veiligheid en Rechtvaardigheid, zegt dat hij anonieme meldingen heeft ontvangen waarin gezegd werd dat twee gewapende gevangenen opdracht hadden gekregen verschillende veroordeelde drugshandelaren te vermoorden. Sánchez zegt dat hij die informatie direct heeft doorgegeven aan het kantoor van de procureur-generaal.

Een andere gedetineerde in La Palma werd in mei gewurgd. In oktober werd een gevangene in het gevangenisrestaurant doodgeschoten. In 2001 ontsnapte drugsbaron Joaquin Guzmán, alias ‘El Chapo’, uit Puente Grande. Die gevangenis staat samen met La Palma en Matamoros bekend als een van de best beveiligde in het land.

Mexico telt 450 penitentiaire inrichtingen waar in totaal 190.000 gevangenen zitten. De meeste gevangenissen zitten overvol. In de drie bestbeveiligde gevangenissen speelt dat probleem echter niet. De drie gevangenissen, die begin jaren negentig open gingen om de gevaarlijkste criminelen van de rest te scheiden, tellen 1.500 gedetineerden.

Het is absurd dat iemand in zo’n zwaarbeveiligde gevangenis een wapen naar binnen kan smokkelen of dat iemand weet te ontsnappen, zegt Paredes. Overal waar je kijkt, zie je corrupt gevangenispersoneel.

Arturo Guzmán, de drughandelaar die op 31 december werd vermoord, was de broer van ‘El Chapo’ Guzmán. Volgens criminoloog César Zapata zijn de moorden het gevolg van vetes tussen de verschillende drugsbendes. Onder de veronderstelde slechte omstandigheden in de gevangenissen, die zelfs grenzen aan misbruik, kunnen sommige criminelen juist rustig hun werk doen, zegt hij.

Uit een studie van de Nationale Commissie voor de Mensenrechten (CNDH) uit 1998, bleek dat de mensenrechten in de zwaarbeveiligde gevangenissen, waar geen onafhankelijke waarnemers binnen mogen komen, niet gerespecteerd worden. Gevangenen mogen met niemand praten, behalve heel kort met bezoekers. Tijdens die gesprekken wordt alles wat ze doen, zeggen of opschrijven, gefilmd of op andere wijzen vastgelegd. Ze moeten verplicht op hun rug slapen, met hun gezicht gericht op een lamp en een videocamera.

Gevangenen worden zonder aanleiding gestraft en in isoleercellen geplaatst en hun cellen worden geregeld onverwacht door zwaarbewapende bewakers met honden doorzocht, zegt de CNDH. De commissie constateerde ook dat sommige gevangenen door de bewakers met rust gelaten worden.

Familie en advocaten van de gedetineerden worden uitgebreid gefouilleerd voordat ze de gevangenis in mogen. De advocaten klagen dat ze door de strenge veiligheidseisen nauwelijks een deugdelijke verdediging voor hun cliënten kunnen voorbereiden. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.