Stroomgebrek kwelt vastende Palestijnen in Gaza

Voor de Palestijnen in de Gazastrook is de ramadan dit jaar een bijzondere beproeving. De elektriciteit valt steeds vaker en langer uit, en daardoor ook de waterbevoorrading. Dat is een regelrechte kwelling bij de bakoventemperaturen die er nu heersen.
“We zitten al dagen zonder stroom en water. We kunnen er niets aan doen, en het is ondraaglijk heet”, zegt de 83-jarige Abu Fouad uit Deir Al-Balah, een stadje ongeveer 60.000 inwoners in het centrum van de Gazastrook. De ramadan, de islamatische vastenmaand die nog tot 10 september duurt, is normaal een feestelijke tijd. Maar voor Abu Fouad en veel andere Palestijnen wegen de dagelijkse ontberingen van zonsopgang tot het weer donker wordt, nu wel heel zwaar.

Blokkade


De 1,5 miljoen Palestijnen in de Gazastrook hebben altijd al met stroompannes af te rekenen gehad. De situatie werd veel erger nadat het Israëlische leger in 2006 de elektriciteitscentrale van Gaza bombardeerde. Door de economische blokkade die Israël in 2007 instelde na de machtovername in het gebied door de extremistische beweging Hamas, is het ook moeilijk steeds voldoende brandstof voor de centrale aan te voeren. Jarenlang bleef de stroom in de Gazastrook zes tot veertien uur per dag weg. Maar de laatste tijd is er soms hele dagen lang geen stroom.
Dat is vooral hard nu de inwoners van het gebied gebukt gaan onder een hittegolf met temperaturen tussen 35 en 40 graden Celsius, bij een hoge luchtvochtigheid.
De 64-jarige Umm Fouad, een moeder van vijftien kinderen, is uitgeput. “Het is zo heet. Ik kan nauwelijks ademhalen. Zelfs als er stroom is, stuurt de ventilator alleen hete lucht rond. Maar nu we al zo lang geen stroom hebben, is het nog heter en ondraaglijker.”
Het gebrek aan stroom zorgt ook voor veel praktische problemen. “We kunnen geen brood meer maken”, klaagt Umm Fouad. “We kunnen onze kookplaat niet gebruiken, en gas hebben we ook niet.”

Geen water


Ook de waterbevoorrading stokt. “We hebben al drie dagen geen stromend water meer”, zegt de 45-jarige Abu Jaber, een van Abu Fouads zonen. Hij woont op de derde verdieping van het grote, betonnen huis. In de zomer is het er binnen niet uit te houden.
Door de stroompannes valt ook de waterdistributie in heel de Gazastrook stil. Veel huizen zijn bovendien niet rechtstreeks aangesloten op het waternet; de bewoners vullen via slangen vanuit openbare bevoorradingspunten hun eigen  watertanks. De pompen die daarvoor nodig zijn, hebben ook stroom nodig.
“Wie thuiskomt van school of van het werk, wil zich natuurlijk wassen en verfrissen”, zegt Abu Jaber. “Maar dat is nu heel moeilijk geworden. We moeten ons ook wassen voor het gebed, zeker tijdens de ramadan. En we bidden vijf keer per dag.”
De waterschaarste in het gebied maakt het probleem nog groter. Volgens de Verenigde Naties gaat 43 procent van het water dat er wordt opgepompt, verloren door lekken. Maar door de blokkade kunnen de Palestijnen niet aan genoeg buizen en ander materiaal komen voor de nodige herstellingen.

IJsroom


Iedereen in het huis van Abu Fouad lijdt onder de stroomuitval. “Mijn dochter volgt afstandsonderwijs aan de universiteit”, zegt Abu Jaber. “Ze heeft haar computer en het internet absoluut nodig”. De jongere broer van Abu Jaber begon een paar maanden geleden ijsroom te verkopen. “Net nu hij klanten begon te krijgen en zijn investeringen begon terug te verdienen, werden de stroomonderbrekingen erger.”
“Ik verdien niet meer genoeg om mijn kosten te dekken”, zegt de broer, Abu Oday. “Het was niet de bedoeling dat mijn generator uren aan een stuk zou draaien. Als ik hem zes uur gebruik, kost me dat 5,50 euro aan brandstof. Ik moet mijn zaak weer sluiten”, zegt de 29-jarige Abu Oday, een vader van drie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.