Studenten op straat tegen sluiting televisiestation in Venezuela

In verscheidene Venezolaanse steden zijn maandag groepen studenten op straat gekomen. Ze protesteren tegen de sluiting van Radio Caracas Televisión (RCTV), een van de populairste televisiestations van het land.
In sommige steden gebruikte de politie traangas en schoot ze in de lucht. In de private Universiteit Santa María, in de hoofdstad Caracas, vielen daarbij acht gewonden, zegt het universiteitsbestuur.
“De eerste sluiting was waanzin, de tweede is dictatuur”, scandeerden de manifestanten. In de hoofdstad gingen ze op weg naar de Nationale Commissie voor Telecommunicatie (Conatel). Conatel gaf op 22 januari aan de kabelmaatschappijen het bevel het signaal van RCTV uit hun aanbod te schrappen.
RCTV, dat al ruim een halve eeuw bestaat, was lange tijd de populairste zender van Venezuela. Maar in 2007 werd zijn licentie niet verlengd. President Hugo Chávez noemde RCTV “een kanaal van coupplegers.” De zender was sindsdien enkel nog voor abonnees te bekijken. Het was de best bekeken betaalzender.

Toespraken van Chávez


Volgens Conatel overtrad RCTV de wettelijke bepalingen. Venezolaanse zenders moeten onder meer de frequente, vaak uitvoerige toespraken van president Chávez, de nationale hymne en regeringsboodschappen uitzenden. Daardoor hebben ze minder tijd voor hun eigen programma’s.
Bovendien mogen nationale betaalzenders hun publiciteit pas na elk programma uitzenden. RCTV hield zich daar niet aan omdat het anders geen adverteerders en dus geen financiering vond. RCTV-voorzitter Marcel Granier zegt dat open zenders zich niet aan die beperking hoeven te houden. Tijdens een uren durende baseballwedstrijd bijvoorbeeld, kon RCTV niet concurreren met open zenders die hun uitzendingen wel regelmatig mogen onderbreken voor reclame.

Magnaat


Volgens Granier waren de Conatel-normen “opgesteld met naam en toenaam, tegen RCTV, en met de bedoeling om diegene te bevoordelen die het terrein innam dat wij in 2007 moesten verlaten”, een verwijzing naar Venevisión, het andere grote private televisiestation.
Venevisión is eigendom van de magnaat Gustavo Cisneros. Die was tot 2002 een fervent tegenstander van Chávez maar sloot toen een pact met president Chávez, na bemiddeling van de voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter.
Minister Diosdado Cabello, die voorzitter is van Conatel, zegt dat de regering geen enkel kanaal gesloten heeft maar “dat we alleen de wet toepassen en als een nationale televisiezender zich aan de wet weigert het houden, dan moet hij verdwijnen uit het zendschema van de kabelmaatschappijen.”

Franse bezorgdheid


De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, een orgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), betreurt de beslissing van Conatel omdat “het de achteruitgang van het recht op vrije meningsuiting in Venezuela nog versterkt.”
Ook Frankrijk drukte zijn bezorgdheid uit over het verdwijnen van RCTV. “We hopen vurig dat de Venezolaanse autoriteiten hun beslissing snel terugdraaien”, zei Bernard Valero, woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.