Studenten opnieuw op straat in Teheran

Honderden Iraanse studenten hebben zondag gedemonstreerd tegen de arrestatie van medestudenten eerder op de week. De betogers hebben in het kader van de Nationale Dag van Studenten het bewind van president Mahmoud Ahmadinejad aangeklaagd en opgeroepen tot vrijheid van meningsuiting.
Een van de aanleidingen voor de betoging was de arrestatie van een twintigtal studenten tijdens een manifestatie op vier augustus, waarbij 250 studenten op straat kwamen. Volgens studentenbewegingen zijn enkelen van de gearresteerden intussen vrijgelaten maar van de anderen weten ze niets af.
Nasreen Musavi vertelde op de Iraanse omroep Radio Farda dat haar dochter Ilnaz gearresteerd werd tijdens de betoging dinsdag. Het meisje mag van de autoriteiten geen enkel contact hebben met haar ouders of  met een advocaat.
Een andere aanleiding voor de betoging van zondag was een mededeling van het Iranese Intelligentie Ministerie de dag voordien. Volgens het bericht werden verschillende mensen met valse studentenbewijzen gearresteerd omdat ze een “illegale vergadering” planden aan de Universiteit van Teheran. Het ministerie noemde de gevangenen “onruststokers die werken in dienst van antigouvernementele groeperingen”.

Dag van de Student


Naast deze concrete aanleidingen had de manifestatie ook een grote symbolische waarde aangezien het zondag de Nationale Dag van de Student was. Sinds 1953 herdenken Iranezen jaarlijks de drie studenten die door de politie doodgeschoten werden tijdens een betoging tegen het bezoek van toenmalig vice-president van de Verenigde Staten Richard Nixon.
Het protest van zondag is ook van belang in de internationale politieke context. Naast een aanklacht tegen de harde aanpak van studenten door de regeringsleiders, gingen er tijdens de manifestatie ook kwade stemmen op tegen het betwiste nucleaire programma van Iran.

‘Dictator’


De golf van protest tegen het regime van Ahmadinejad ontstond tijdens een toespraak van de president aan de Amir Kabir Technische Universiteit vorig jaar in december. Toen verbrandden studenten foto’s van de president en noemden hem publiekelijk een dictator. Sinds het begin van het schooljaar in oktober zijn er opnieuw regelmatig betogingen in Teheran.
Iraj Jamsheedi, een onafhankelijke Iranese journalist, benadrukte op de omroep Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) het belang van de manifestaties: “Het protest zal niet zomaar uitdoven want de studenten verwoorden de eisen van de meerderheid van de Iranese bevolking.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.