Studentenleiders in Chileens parlement

De verkiezingen in Chili brachten vier voormalige studentenleiders in het Chileense parlement: Camilla Vallejo en Karol Cariola van de Communistische Partij (PC) en Gabriel Boric en Giorgio Jackson als onafhankelijke kandidaten. In 2011 barsten de studentenprotesten uit, met als belangrijkste eis: beter en gratis universitair onderwijs. De demonstraties hadden een sterke invloed op de presidentscampagne van Michelle Bachelet, die gisteren 47 procent van de stemmen binnenhaalde. De vier studentenleiders willen het conservatieve parlement wakkerschudden.

  • cc. Marcos S. González Camila Vallejo en Giorgio Jackson tijdens de 2011 studentendemonstraties cc. Marcos S. González

Vallejo was het gezicht van de opstanden in 2011. De 25-jarige activiste, met haar gepassioneerde referenties naar Karl Marx en Fidel Castro, groeide uit tot een ware volksheld, prijkend op schilderijen in kunstgalerijen en graffiti in de Chileense straten. Samen met Cariola, die Vallejo voorging als voorzitter van de Federatie van Chileense Studenten, sloot ze zich aan bij de Communistische Partij, de PC.

De twee mannelijke studentenleiders, Boric en Jackson, participeerden in de verkiezingen als onafhankelijke kandidaten. Jackson stichtte zijn eigen partij, de Democratische Revolutie (RD). Zijn campagneadvertenties werden verzorgd door de Chileense regisseur Pablo Larraín die eerder No regisseerde, een film over de verkiezingscampagne tegen Augusto Pinochet in 1988.

Hoewel de studentenleiders elkaars concurrenten werden tijdens de verkiezingen, bleven ze solidair met elkaar. Vallejo en Cariola onderschreven bijvoorbeeld de kandidatuur van Jackson.

Aanklacht tegen de conservatieve agenda

Dat onderwijs een recht moet zijn en geen consumptiegoed, daar zijn de studentenleiders het volledig over eens. Het was ook het belangrijkste punt tijdens de opstanden in 2011. Naast de hoofdeis van gratis universiteitsonderwijs, vragen de voormalige studentenleiders een belastinghervorming, een verkiezingshervorming en een volledige revisie van de grondwet.

De studentenprotesten zette veel in gang: sociale bewegingen kwamen op straat en maatschappelijke organisaties verhoogden hun activisme, gebruikmakend van Twitter en Facebook om stakingen te organiseren en te discussiëren over Chili’s traditionele conservatieve agenda. Chili’s politiek is inderdaad nog grotendeels conservatief: Pinochet’s dictatuur eindigde 23 jaar geleden, maar de grondwet is nog niet veranderd en ook de vrijmarktstrategie van de ex-dictator staat nog grotendeels overeind. Sociale instellingen zoals de volksgezondheid en onderwijs worden verwaarloosd.

Nueva Mayoria

Hun eisen hadden weerklank bij Michelle Bachelet. De linkse presidentskandidate beloofde in haar verkiezingscampagne de belastingen en het onderwijs te hervormen. Bachelet vroeg de populaire studentenleiders zich aan te sluiten bij haar verkiezingscoalitie, de Nueva Mayoria. De PC sloot zich hierbij aan, met tegenzin van Vallejo, maar Jackson en Boric besloten dat niet te doen. Vallejo had in januari 2012 tegen El Pais gezegd: “Ik zou nooit campagnevoeren voor Bachelet of de jeugd vragen om te stemmen voor haar.” Veel studenten voelden zich bedrogen dat ze dit dan toch deed.

De Chileense studenten zijn niet allemaal overtuigd van de politieke carrière van de studentenleiders. Melissa Sepulveda, de nieuwe voorzitter van FECH, gelooft niet dat verandering door het congres zal komen.

Op 15 december wordt de tweede ronde gehouden. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.