‘Succes is nog binnen bereik'

Met deze woorden opende vanmiddag Connie Hedegaard, Deense milieuminister en president van de COP 15, de officiële plenaire sessie van alle deelnemende landen die in rechte lijn naar de eindconclusies van vrijdag gaat.

Er zijn tal van redenen waarom het nog kan mislukken. Volgens Connie Hedegaard is er te veel tijd verloren aan discussies over formaliteiten en het uitsturen van signalen om de reactie van de ander te kennen, terwijl alle fundamentele kwesties – onder meer over exacte cijfers voor emissiereducties en voor financiële bijdragen- vooruitgeschoven werden en nog steeds op de tafel liggen.

Een andere reden is de onduidelijkheid over de twee sporen: een akkoord voor de korte termijn (Kyoto +) en een voor de lange termijn. Dat is wat de ontwikkelingslanden vragen, terwijl UNFCCC aanstuurt op één bindend akkoord. Er is ook nog geen duidelijkheid over hoe bindend de reductieverplichtingen zijn voor de landen in ontwikkeling. Wat niet wil zeggen dat er in de afgelopen twee jaren, sinds het Bali Actie Plan, geen vooruitgang is geboekt. Hedegaard: ‘Drie jaar geleden hadden de VS, de EU en China geen enkele reductiedoelstelling voor 2020. Nu zijn die er wel.’ Waarop ze besloot: ‘ Falen is geen optie. We zijn niet alleen verantwoordelijk voor wat we doen, maar ook voor wat we niet bereikt hebben. De komende dagen zullen beslissend zijn voor  onze “fame or shame” .

Leiderschap nodig


‘We moeten knopen doorhakken. Het gaat erom een veilige toekomst te creëren voor de komende generaties,’ benadrukte Yvo de Boer. Dat was ook wat de ontwikkelingslanden vroegen vanochtend in een klimaathoorzitting georganiseerd door Oxfam International.
Die hoorzitting werd geopend door de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Volgens hem is de zaak simpel: “de ergste vervuilers moeten de hoogste prijs betalen.” Maar daarover gaat hier precies de discussie: de grootste vervuiler, vandaag, of historisch? Tutu had het wel over al die miljoenen mensen die de afgelopen weken op straat gekomen zijn voor een rechtvaardig akkoord, en die werkelijk een krachtige uitkomst verwachten van deze conferentie. De wereld kijkt mee en verwacht leiderschap.
De engagementen die nu op tafel liggen, zijn onvoldoende om gevaarlijke opwarming te vermijden. Volgens Yvo de Boer zouden de huidige voorstellen een impact hebben van 28 procent reductie tegen 2020, in vergelijking met 1990, terwijl de wetenschap 25 tot 40 procent vraagt. De Boer, liet zich in de ontmoeting met Oxfam ook ontvallen dat in de huidige stand van de onderhandelingen de landen in ontwikkeling zich veel bereidwilliger hebben opgesteld dan de industrielanden en dat vooral de voorstellen van de industrielanden achterblijven op wat nodig is.
Donderdag en vrijdag worden hier 130 staatshoofden verwacht. Ook premier Leterme zal donderdag en vrijdag aanwezig zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.