Sudanese vluchtelingen in Egypte slechter af

De levensomstandigheden van meer dan drie miljoen Sudanese vluchtelingen in Egypte waren nooit zo slecht. Dat zeggen de leiders van de vluchtelingengemeenschappen.
Het is een jaar geleden dat de Egyptische politie 27 vluchtelingen en asielzoekers vermoordde in het Mustafa Mahmoud Park in Caïro. Eén van de vluchtelingen bezweek later aan zijn verwondingen, een andere pleegde zelfmoord als gevolg van het trauma dat hij opliep door de moordpartij.

De Egyptische politie probeerde in de nacht van 29 december 2005 een vier maanden durende protestactie de kop in te drukken. De vluchtelingen protesteerden tegen de beëindiging van hun vluchtelingenstatus door het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) als gevolg van het vredesverdrag dat in 2004 werd afgesloten in Sudan.

Volgens een rapport van de Amerikaanse universiteit in Caïro zijn de levensomstandigheden van de vluchtelingen er sindsdien fors op achteruit gegaan. De vluchtelingen zijn werkloos, leven in onveilige woningen en hebben nauwelijks toegang tot gezondheidsdiensten en onderwijs. Ze krijgen te maken met wijdverspreid racisme.

Nazar Hamad Soliman, een 29-jarige leider van de Refugee Voice Group, bevestigt aan het nieuwsagentschap IRIN dat de situatie voor de Sudanese vluchtelingen sinds de gebeurtenissen van een jaar geleden verslechterd is: “Na de protesten werden Sudanezen gewoon ontslagen. Eigenaars van woningen verhoogden de huurprijzen. Er is meer racisme tegen ons.”

Het UNHCR heeft naar eigen zeggen 12.404 asielzoekers en officiële vluchtelingen geregistreerd. De vluchtelingenorganisatie heeft geen cijfers van het aantal Sudanezen die al een blauwe kaart gekregen hebben, die de officiële vluchtelingenstatus bevestigt. Asielzoekers met een blauwe kaart kunnen werk zoeken. Maar door een gebrek aan informatie en door de vele administratieve hinderpalen hebben slechts weinig zo’n kaart aangevraagd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.