Suiker maakt batterij milieuvriendelijker

Amerikaanse onderzoekers hebben een krachtige batterij ontwikkeld op basis van natuurlijke suiker die veel goedkoper en milieuvriendelijker is dan de gebruikelijke batterijen. De technologie zou al over drie jaar op de markt kunnen komen.

  • Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences Y.H. Percival Zhang (rechts), hoogleraar aan Virginia Tech,en onderzoeker Zhiguang Zhu met de nieuwe batterij op basis van suiker. Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences

Eerder werden al pogingen gedaan om batterijen te ontwikkelen op basis van suiker, maar het team van Virginia Tech slaagde er als eerste in om de energiedensiteit op te krikken.

Perfect materiaal

“Suiker is een perfect materiaal om energie op te slaan in de natuur”, zegt Percival Zhang, een van de onderzoekers die de batterij heeft ontwikkeld. “Het is dus logisch dat we die natuurlijke kracht proberen beheersen op een milieuvriendelijke manier om een batterij te creëren.”

De brandstofcel maakt gebruik van maltodextrine op basis van zetmeel. In combinatie met lucht wordt elektriciteit geproduceerd, met water als belangrijkste bijproduct. In plaats van het dure platinum wordt gebruik gemaakt van goedkope enzymen als biokatalysator.

Voordelen

De nieuwe technologie heeft verschillende voordelen ten opzichte van de conventionele brandstofcel: ze is niet explosief of brandbaar en ze heeft een hogere energiedichtheid.

Ze is daardoor niet alleen goedkoper dan conventionele batterijen, maar kan ook bijgevuld worden als ze leeg is en is bovendien afbreekbaar in het milieu. Zo kunnen jaarlijks miljoenen vervuilende batterijen vermeden worden op de afvalberg.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift