Suikercoöperatie betaalt tweemaal de marktprijs

In Arroyos y Esteros (Paraguay) krijgen landbouwers die bio-suikerriet verkopen aan een ‘fair trade’-coöperatie het dubbele van de gemiddelde marktprijs. Oxfam-Wereldwinkels betaalt daarenboven nog een extra fairtrade premie aan deze Zuid-Amerikaanse suikerboeren. Maar nu duikt een nieuwe bedreiging op: er zijn plannen om de Rio Paraguay recht te trekken.
Maandag ontving Oxfam-Wereldwinkels Hugo Olmedo Dinatale van de ngo Codes, die de suikercoöperaties Montillo en El Arroyense in het noordoosten van Paraguay begeleidt. De samenwerking tussen de coöperaties en Oxfam-Wereldwinkels geeft de boeren in Arroyos y Esteros de kans uit de armoede te ontsnappen.
‘Vijfentwintig procent van de Paraguayanen zijn arme boeren die slechts een klein stukje grond bezitten. De overige 75 procent zijn buitenlandse inwijkelingen, die de grond voor weinig geld kunnen opkopen. Rijkdom is erg geconcentreerd,’ aldus Hugo Olmedo Dinatale. ‘Kinderarbeid op de suikerrietplantages moet gezinnen een minimuminkomen verschaffen en corruptie tiert welig. Die extremen deden de oude regering vallen.’ In april won de linkse ex-bisschop Fernando Lugo de verkiezingen. Zo kwam er een einde aan de zestig jaar durende heerschappij van de rechtse Colorado-partij.

Het dubbele van de marktprijs


Twintig jaar geleden voerde de Colorado-partij de katoenteelt in. Er werd geproduceerd voor grote internationale bedrijven. De lokale boeren verdienden hier weinig aan en bovendien werden bij de productie toxische stoffen gebruikt. De boeren in Arroyos y Esteros schakelden over op bio-suikerriet, dat ze in coöperaties en onder begeleiding van Codes tegen een eerlijke prijs verhandelen. Bij de coöperaties krijgen ze voor een ton suiker het dubbele van de gemiddelde marktprijs. Daar bovenop betaalt Oxfam-Wereldwinkels een fairtrade premie, die voor de helft naar verbetering van de productie gaat en voor de helft wordt aangewend voor projecten in de gemeenschap. Codes hoopt binnen afzienbare tijd een eigen verwerkingsbedrijf te kunnen oprichten, zodat de transportkosten naar de raffinaderijen wegvallen en de boeren een nog betere prijs krijgen.

Groeiend vertrouwen


Tot voor kort exporteerden Montillo en El Arroyense uitsluitend via de tussenorganisatie Otissa. Vorig jaar voerden de coöperaties echter voor het eerst rechtstreeks uit: 290 ton suiker bestemd voor Oxfam-Wereldwinkels. De triomf ter plaatse is groot. Het vertrouwen van de lokale boeren in eerlijke handel groeit.
De vraag naar suiker stijgt. Brazilië wil suiker voor de productie van biobrandstof, en in de Verenigde Staten sloot recent een suikerfabriek. De coöperaties hopen dan ook om zelfstandig 1500 ton suiker te kunnen exporteren, waarvan waarschijnlijk 500 ton naar Oxfam-Wereldwinkels. Op zijn bezoek wil Hugo Olmedo Dinatale nog afname regelen met Nederland en Zwitserland.

Droogte


De regio kampt met ernstige droogte. Vorig jaar konden daardoor geen containers verscheept worden. Momenteel staat Paraguay onder druk van buurlanden Bolivia en Brazilië om de Rio Paraguay recht te trekken. Hierdoor zal het water echter sneller afgevoerd worden uit het moerasgebied in het noordoosten, waardoor het ecosysteem vernietigd wordt en de suikerproductie in het gedrang komt. Het ecosysteem in Paraguay liep reeds ernstige schade op door twee stuwdammen en waterkrachtcentrales op de Rio Paraná aan de grens met Argentinië en Brazilië. De centrales behartigen bovendien hoofdzakelijk de stroombehoeften van die twee landen, die tegen een belachelijk lage prijs elektriciteit van Paraguay kopen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.