Sunita Narain komt naar Gent en Antwerpen

Op donderdag 23 en vrijdag 24 mei komt de Indiase milieu-activiste Sunita Narain naar België voor twee boeiende MO*lezingen over milieu, klimaat en ontwikkeling. Sunita Narain is directrice van het Indiase Centre for Science and Environment (CSE) en werkt al dertig jaar rond de vraag hoe milieu en ontwikkeling samenhangen. Ze is een van de gezaghebbende stemmen uit het Zuiden in mondiale discussies over milieu en klimaat.

  • Gie Goris Sunita Narain uit India Gie Goris

Ecologie van de armen

Op donderdag 23 mei om 20u geeft ze in de Gentse Vooruit een MO*lezing met als titel ‘Ecologie van de armen’. Narain maakt een duidelijk onderscheid tussen ‘an ecology of the poor en an ecology of the rich’ –waarbij dat laatste volgens haar staat voor een ecologisch bewustzijn dat focust op het opruimen van de gevolgen van een spilzieke productie en consumptie, maar weigert die economie aan de wortel te veranderen. ‘De vraag naar duurzame groei voor de armen leeft in het Zuiden allang niet meer als gefluister, het is een schreeuw die steeds krachtiger wordt. Vandaag is het misschien nog chaotisch lawaai, maar als er van onderuit hard gewerkt wordt aan organisatie, dan wordt het een gesprek waaruit reële plannen voor een duurzame en rechtvaardige wereld kunnen voortkomen’, zei Sunita Narain in een interview dat verscheen in MO*100.

Milieufilosoof Marius de Geus zal reageren op de lezing van Sunita Narain en dieper ingaan op de vraag hoe het Noorden kan evolueren naar een economie van het genoeg, een economie die dus ruimte laat aan de armen van deze wereld om hun eigen ecologie beter te beschermen en tegelijk uit de armoede te komen.

Schrijf u nu in voor deze boeiende avond.

Wie gelooft nog in mondiale milieu-akkoorden?

Op vrijdag 24 mei om 19u30 is Sunita Narain te gast in het auditorium van de KBC-toren in Antwerpen. In deze MO*lezing zal de ecologiste dieper ingaan op het belang van mondiale milieu- en klimaatakkoorden. In een interview verwoordde ze haar standpunt als volgt: ‘Het basisidee dat op de Aardetop van 1992 in Rio uitgewerkt werd, ging uit van gemeenschappelijke maar verschillende verantwoordelijkheid. De grotere inspanningen die gevraagd werden aan de rijke landen hadden een economische basis: eerst de rijke en vervuilende economieën. Als dat toen in afdwingbare internationale regels gegoten was, en het Westen zich aan die afspraken gehouden had, dan zouden landen als China en India vandaag vanzelf meedoen en de verplichtingen voor opkomende landen op zich nemen. In plaats daarvan zitten we twintig jaar later nog steeds te bekvechten over wie als eerste aan zet is om de planeet te redden. Omdat de VS weigerden hun deel te doen, en dat nog steeds weigeren.’

Na haar lezing zullen Artur Runge-Metzger, EU-delegatieleider in de klimaatonderhandelingen, en Wendel Trio, directeur van het Climate Action Network Europe (CAN), dieper ingaan op welke stappen België en de Europese Unie ondernemen om het mondiale bestuur voor milieu en klimaat te deblokkeren en wat het beleid kan doen om het Zuiden het vertrouwen te geven dat internationale afspraken ten voordele van de armsten kunnen werken.

Schrijf u nu in voor deze boeiende avond.

MO*lezing is een initiatief van MO* en Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Vaste partners zijn Kaaitheater, Beursschouwburg, Vooruit en Zuidcafé — De Roma. De MO*lezing in Antwerpen wordt ook ondersteund door Argus, milieupunt van KBC en Cera.

Meer info: www.mo.be/molezing

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.