"Superkabinet" moet Myanmar hervormen

Na vijf maanden van speculaties en geruchten, heeft president Thein Sein van Myanmar (voorheen Birma) een “superkabinet” gecreëerd om zijn regering - die geplaagd wordt door verdeeldheid en verlamming - weer op koers te krijgen.

Momenteel is Thein Sein verwikkeld in een constitutionele crisis - een machtsstrijd tussen president en parlement - die de regering dreigt te verlammen.

“Het hervormingsproces heeft maandenlang stilgelegen door een strijd tussen hardliners die tegen hervormingen zijn en liberalen die hervormingen steunen”, zegt Sean Turnell, een academicus van de Macquarie-universiteit in Australië. “Vooral tegen economische hervormingen lijkt weerstand te bestaan.”

Eerder deze week begon de president met de uitrol van zijn plannen voor veranderingen in het kabinet en de ambtenarij, met als doel het land te moderniseren en economische ontwikkeling te bevorderen. Thein Sein koos bewust voor een strategie waarbij hij meer controle krijgt, om zo de groeiende interne kritiek te smoren en meer internationale steun te krijgen.

De afgelopen week aangekondigde veranderingen zijn een “werk in uitvoering” en ook bedoeld om het hervormingsproces weer op de rails te krijgen. Meer dan twaalf ministers zijn tot nu toe vervangen of ontslagen en er zullen er nog meer volgen. En bij de grootste herschikking sinds Thein Sein vorig jaar aan de macht kwam, zijn meer dan twintig nieuwe vice-ministers benoemd. 

Superkabinet

De meeste nieuwe ministers zijn voormalige academici, zakenlieden en bureaucraten, zoals de nieuwe plaatsvervangend minister van Economische Planning, Winston Set Aung - een zakenman en economische consultant. Hij was de afgelopen twaalf maanden economisch adviseur van de president. Minstens de helft van de nieuwe vice-ministers komt uit de ambtenarij, zeggen diplomaten in Rangoon. In het verleden werd voor deze functies vaak geworven onder militairen of oud-militairen.

Eerder deze maand zei Thein dat de overheid een economische groei wil van 8 procent per jaar en inkomensgroei voor iedereen. Veel economen in Myanmar geloven dat de presidentiele plannen overambitieus en niet-realistisch zijn, vooral de voorgestelde stijging van het inkomen per hoofd van de bevolking.

De ministers van economie, die nu onder directe verantwoordelijkheid van de president werken, moet deze Herculestaak gaan uitvoeren. “Op deze manier moet het besluitvormingsproces effectiever worden”, zegt een overheidsinsider. “Maar de macht wordt ook meer gecentraliseerd bij de president, door het creëren van een eliteploeg van ministers, een soort superkabinet.”

De herschikking laat zien dat de president werk maakt van de hervormingen, zeggen veel analisten. “Veel wijst erop dat de nieuwe kabinet kan helpen uit de huidige impasse te komen en zal werken aan grotere economische liberalisering”, zegt Turnell. “Veel nieuwe ministers en vice-ministers zijn toegewijde economische hervormers.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.