Surfer veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor één e-mail

Toen Abdel Rahman al-Shaghouri enkele nieuwsartikels van het internet plukte en doormailde naar zijn vrienden, dacht hij geen minuut dat hij een celstraf riskeerde. Nu zit hij er al bijna anderhalf jaar en vorige week veroordeelde een Syrische rechtbank hem tot 2,5 jaar effectief. De 32-jarige man is niet de enige Syriër die vervolgd wordt omdat hij teksten leest die kritische zijn voor het regime.








Shaghouri werd veroordeeld voor het verspreiden van artikels die hij van de website ‘This is Syria’ haalde - een webstek die de Syrische autoriteiten beschouwen als schadelijk voor de reputatie en de veiligheid van de natie.” De man werd door de rechtbank veroordeeld voor het verspreiden van valse en overdreven berichtgeving die de moraal van de natie ondergraaft.

De Mensenrechtenvereniging van Syrië eist de onmiddellijke vrijlating van Shaghouri en noemt zijn opsluiting een gevaarlijke precedent voor alle internetgebruikers.” De man zit al in de cel sinds februari 2003. Minister van Binnenlandse Zaken Ali Hammoud moet het verdict van de rechtbank nog bekrachtigen. Ook Amnesty International noemt de uitspraak grotesk onrechtvaardig.

Shaghouri is niet de enige internetgebruiker in Syrië die vervolgd werd. De gebroeders Muhammed en Haytham Qutaysh en Yahia al-Aws staan in augustus terecht voor het verzenden van valse informatie naar een digitale krant in de Verenigde Arabische Emiraten. Ze zouden ook geheime informatie hebben ontvangen van een staat die de veiligheid van Syrië bedreigt. Een vierde arrestant, de student Masoud Hamid, zit in de cel voor het ‘illegaal’ gebruik van het internet. Hij verstuurde foto’s van een Koerdische demonstratie in Damascus. Volgens Amnesty zit de student in een isoleercel.

Volgens Anwar al-Buni, één van de advocaten van de Mensenrechtenvereniging van Syrië is de jongste uitspraak een politiek verdict bedoeld om de vrije meningsuiting te beknotten … en de Syrische samenleving achterlijk te houden.

De verkrampte houding van de Syrische autoriteiten ten opzichte van het internet staat in schril contrast met de ontwikkelingen in de geschreven pers. Drie jaar geleden liet de Syrische president Bashar Assad onafhankelijke kranten toe, voor het eerst sinds de Baath-partij aan de macht kwam in 1963. Een nieuwe wet garandeert de persvrijheid en liet de onvoorwaardelijke vrijheid van publicatie voor kranten en magazines toe. Toch zijn er enkele beperkingen. De uitgevers moeten Syrische staatsburgers zijn en mogen niet op een buitenlandse loonlijst staan. Bovendien zijn alle publicaties onderwerpen aan de Syrische wet en staan de uitvoerende, de rechterlijke en de wetgevende instellingen boven alle kritiek. Wie die machten beledigt, riskeert drie maanden gevangenisstraf en boetes van 200 tot 1.000 euro. Journalisten die valse en ongestaafde verhalen verzinnen, riskeren gevangenisstraffen tot drie jaar en boetes tot 40.000 euro.

Het gewijzigde persklimaat leidde tot meer dissidentie. De jongste drie jaar zagen onafhankelijke kranten het licht zoals Sawt al-Shaab (‘De Stem van het Volk’, de krant van de Communistische partij), al-Domari (‘De Aansteker’ gepubliceerd door de bekende cartoonist Ali Firzat), al-Wehdawi (‘De Vakbondsman’, het weekblad van de socialistische vakbond), en al-Jktisadiyya (‘De Econoom’). Ook op televisie en in de theaters waait er een nieuwe wind. TV-makers en regisseurs wagen zich nu aan grapjes en uitspraken die enkele jaren geleden nog ondenkbaar waren.

www.thisissyria.net


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.