Suu Kyi plant eerste reis sinds bevrijding

Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi plant haar eerste bezoek aan het buitenland sinds 24 jaar. Volgens de internationale gemeenschap staat dit symbool voor het onomkeerbaar democratiseringsproces dat Myanmar doormaakt. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor mogelijke negatieve gevolgen van de liberalisering voor de lokale bevolking.

Aung San Suu Kyi, winnares van de Nobelprijs van de Vrede en leidster van de geweldloze beweging voor mensenrechten en democratie, zal in juni naar Noorwegen en Groot-Brittanië reizen. Dit is voor de Nobelprijswinnares het eerste bezoek aan het buitenland in 24 jaar. Wat Suu Kyi precies zal bezoeken, is nog niet bekend. Wel staat vast dat de Britse stad Oxford, waar ze in de jaren 70 studeerde, zeker op de agenda staat. Volgens de internationale gemeenschap symboliseert de geplande reis de maandenlange vooruitgang die het land maakte.

Een halve eeuw lang heerste er een streng militair beleid dat Myanmar isoleerde van zijn omgeving. Sinds het einde van het huisarrest van oppositieleidster Aung San Suu Kyi is in het land sprake van een grondige politieke ommekeer, dankzij het onverwacht doortastende optreden van president Thein Sein. Zowel de interne politieke veranderingen als de toegenomen contacten met het buitenland doen ook de economie opbloeien na decennia van stagnatie of groei die enkel de militaire elite ten goede kwam.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stuurde reeds verschillende delegaties naar de hoofdstad Naypyidaw om het economische beleid te ondersteunen. Ook de Wereldbank staat klaar voor overleg over investeringsmogelijkheden in de regio. 

Stabiliteit en gelijkheid

Het IMF waarschuwde reeds voor mogelijke gevolgen van de snelle economische ontwikkelingen. Het gevaar bestaat dat de plotse toestroom van kapitaal  een nog grotere ongelijkheid zal veroorzaken en destabiliteit in de hand zal werken.

De grootste zorg is dat het Westen zichzelf overschat in zijn ontstuimig enthousiasme en de economische bloei op lange termijn verhindert. Mensenrechtenorganisaties wijzen op het belang van werkgelegenheid en vragen respect voor de bevolking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.