Suu Kyi viert 60ste verjaardag onder huisarrest

Birma’s bekendste politieke gevangene, Aung San Suu Kyi, wordt op 19 juni zestig. Ze is de enige Nobelprijslaureaat die nog in politiek gevangenschap zit. Van Schotland tot Thailand en van Texas tot Tokio worden plannen gesmeed om haar verjaardag een helse dag te maken voor het Birmese regime.

De Birmese ambassades over de hele wereld mogen zich verwachten aan demonstraties. Onder meer in Tokio, Seoul, New Delhi, Londen en Washington zijn de acties al bekend gemaakt.

Ondanks haar isolement kan Aung San Suu Kyi nog steeds indrukwekkend veel steun en solidariteit oproepen, zegt Debbie Stothard van Altsean, een Aziatische mensenrechtenlobby. Naast Suu Kyi worden ook alle andere politieke gevangenen in Birma herdacht op 19 juni. Het zijn er ongeveer 1.300, onder wie parlementsleden, schrijvers en boeddhistische monniken. Win Tin, een 75-jarige journalist, zit bijvoorbeeld al 16 jaar vast.

Sinds de pro-democratiebeweging in september 1988 voor het eerst de kop opstak, worden activisten in Birma systematisch opgesloten. Het militaire regime dat al sinds 1962 het land controleert, beschermt zijn macht met brute repressie. Toen de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), de partij van Suu Kyi, de verkiezingen van mei 1990 won, legde de junta de uitslag naast zich neer.

Suu Kyi zal op haar zestigste verjaardag in totaal negen jaar en 230 dagen doorgebracht hebben als gevangene van de generaals. Haar jongste huisarrest, dat begon in mei 2003, brengt ze door in volstrekt isolement. Ze heeft al maanden geen contact meer met internationale waarnemers. Zelfs Suu Kyi’s persoonlijke arts mag haar amper één keer in de maand zien. Tijdens de twee vroegere periodes van huisarrest, van 1989 tot 1995 en van 2000 tot 2002, bezocht dokter Tin Myo Win haar twee keer per week.

Het regime wil haar volledig van de buitenwereld afsnijden en haar politiek irrelevant maken, zegt Aung Zaw, de hoofdredacteur van ‘The Irrawaddy,’ een weekblad van Birmese ballingen in Thailand. We horen geen morzel nieuws over haar leven of wat ze doet. Dat was in het verleden nooit het geval.

Suu Kyi werd in mei 2003 gearresteerd voor haar eigen veiligheid nadat zij en andere leiders van de NLD werden aangevallen door een gewapende bende in een stad ten noorden van Rangoon. De werkelijke reden van haar arrestatie was dat Suu Kyi meteen na haar vrijlating in mei 2002 intensief campagne was beginnen voeren. Tijdens het ene jaar dat ze op vrije voeten was, bezocht ze 135 steden en 12 deelstaten en provincies in Birma. Honderdduizenden mensen uit verschillende etnische groepen kwamen luisteren naar haar toespraken.

De pogingen om haar het zwijgen op te leggen hebben het omgekeerde effect, zegt Stothard. Suu Kyi blijft even populair in Birma. Bijna 300.000 Birmezen hebben een clandestiene petitie ondertekend die oproept tot de onvoorwaardelijke vrijlating van Suu Kyi. Het is een daad van minachting voor het gezag in Birma om die petitie te ondertekenen, maar toch doen ze het. De petitie eist ook dat alle politieke en etnische groepen in Birma zich mogen verenigen. Ze wordt overhandigd aan het regime zelf en aan de Verenigde Naties. (MM/ADR)



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.