Swatvallei gespannen na aanslag op meisje Malala

In de Pakistaanse Swatvallei zijn de zenuwen gespannen na de talibanaanslag op het veertienjarige meisje Malala Yousafzai. De zwaargewonde activiste is deze ochtend naar Groot-Brittannië overgebracht.

  • REUTERS/Fayaz Aziz Protesten tegen de aanslag op Malala Yousafzai. REUTERS/Fayaz Aziz

Over het onderzoek naar de aanslag is voorlopig geen duidelijkheid. Geen enkel politiekantoor in Mingora, de belangrijkste stad van de Swatvallei, weet iets van verdachten of arrestaties.

Malala Yousafzai werd vorige dinsdag in het hoofd geschoten. Taliban hadden haar van de schoolbus gehaald die haar naar huis zou brengen.

De tiener geniet al enige tijd internationale aandacht omdat ze zich inzet voor meisjesonderwijs en zich openlijk uitspreekt tegen de taliban.

Het Bloedige Plein

De twee jaar dat de taliban in Mingora de plak zwaaiden, van 2007 tot 2009, liggen hier nog vers in het geheugen. De inwoners wijzen plaatsen of gebouwen aan waar een zelfmoordaanslag plaatsvond, of waar een regeringsfunctionaris gedood werd.

Bewoners en handelaars uit de buurt van Khooni Chowk (het Bloedige Plein), waar de taliban tegenstanders opknoopten, zeggen dat het leven zoveel verbeterd is sinds het leger de taliban hier verdreven heeft.

De meeste angst is verdwenen, ook na deze aanslag, zegt de 36-jarige Rehmat Ali, die een telefoonwinkel heeft. “De mensen sturen hun kinderen naar school, en bidden voor hen – maar de angst, die is bijna verdwenen.”

“Na deze aanval zal het verzet nog toenemen”, bevestigt Fazal Wahab, een andere winkelier. “Sinds de crisis met de taliban is bij de mensen het verlangen om hun dochters naar school te sturen alleen maar toegenomen, niet afgenomen.”

Bang voor de gevolgen

Politieagenten vertellen een ander verhaal. De meeste mensen waren tegen de taliban, maar tegelijk waren ze bang voor de gevolgen als ze met de autoriteiten zouden meewerken. Die vrees is gegrond, gezien de lange lijst gerichte aanslagen door de taliban.

Zaterdag maakten de taliban hun lijst met potentiële doelwitten in Swat nog wat langer: ook internationale nieuwsmedia komen nu in het vizier omdat die de taliban in diskrediet brengen, kondigden ze aan.

Kwestie van dagen

Volgens een anonieme politiebron is een speciaal onderzoeksteam opgericht, met vertegenwoordigers van alle politiekantoren, het openbaar ministerie en de Pakistaanse inlichtingendiensten.

Andere politieofficieren zeggen dat minstens zestig mensen zijn verhoord maar dat niemand werd vastgehouden. Elders zijn wel arrestaties verricht, klinkt het.

“Ik denk dat we in de goede richting bezig zijn”, zegt een officier die op de zaak zit. “Het is een kwestie van dagen voor we de verdachten op het spoor zijn. De mensen in Swat helpen ons. Ze zijn bereid met ons te praten. Ze willen dat de plaatselijke taliban uitgeroeid worden.”

Zeer kleine kans

Malala Yousafzai zelf werd deze ochtend naar een ziekenhuis in Groot-Brittannië overgevlogen.

Een bron in het ziekenhuis van Rawalpindi, waar ze eerst verzorgd werd, zei gisteren (zondag) dat haar toestand nog steeds kritiek is en dat de kans op herstel zeer klein is.

Van een tweede meisje dat bij de aanslag gewond raakte, is de toestand stabiel. Ze kreeg een kogel in de bovenarm. Een derde meisje wordt binnenkort uit de ziekenhuis van Peshawar ontslagen, zegt haar familie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.