"Syrië foltert en doodt ook kinderen"

Het Syrische regime foltert en doodt ook kinderen, zegt Human Rights Watch vandaag. De mensenrechtenorganisatie heeft de voorbije maanden minstens twaalf gevallen van kinderfoltering gedocumenteerd.

Volgens Human Rights Watch hebben Syrische militairen sinds het begin van de protesten in maart vorig jaar minstens twaalf kinderen onder inhumane omstandigheden opgesloten en gefolterd, of gedood terwijl ze zich op straat of thuis bevonden. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de regering ook scholen gebruikt als detentiecentra, legerkazernes en schuilplaatsen voor sluipschutters.

“Kinderen worden niet gespaard van de horror van het geweld in Syrië”, zegt Lois Whitman, directeur kinderrechten van Human Rights Watch. “Syrische veiligheidsdiensten hebben kinderen gedood, gearresteerd en gefolterd, thuis, op school of op straat. In veel gevallen hebben de veiligheidsdiensten de kinderen als doelwit genomen net zoals ze volwassenen als doelwit nemen.”

Kokend water

De ouders van Fouad (niet zijn echte naam), een dertienjarige jongen uit Latakia, zeggen dat hun zoon negen dagen is vastgehouden door het leger. De militairen hadden hem ervan beschuldigd foto’s van de president te hebben verband, voertuigen van de veiligheidsdiensten te hebben beschadigd en andere kinderen tot protest te hebben aangezet. De militairen duwden brandende sigaretten tegen zijn nek en handen en goten kokend water over zijn lichaam, zeiden de ouders aan Human Rights Watch.

Human Rights Watch wil dat de VN-Veiligheidsraad van Syrië de stopzetting van mensenrechtenschendingen eist en vraagt medewerking met het onderzoek van de VN-Mensenrechtenraad en de Arabische Liga.

Human Rights Watch heeft meer dan honderd personen geïnterviewd die door de Syrische veiligheidsdiensten zijn opgepakt. Daar zaten verscheidene kinderen bij en volwassenen die tijdens hun gevangenschap kinderen hebben ontmoet. Zelfs de jongste arrestanten werden gefolterd, zeiden de getuigen.

Gedeserteerde militairen bevestigden de verhaal. Een officier die in Douma actief was geweest, vertelde aan Human Rights Watch dat hij het bevel had gekregen om alle mannen ouder dan dertien of veertien jaar op te pakken.

Meer uit het dossier Arabische wereld in beweging

MO*/Samira Bendadi
In Egypte zijn de militairen opnieuw aan de macht. In Tunesië werden dit jaar twee leiders van de oppositie doodgeschoten en vechten gewapende groepjes een guerrilla uit met de ordediensten.
CC Michal Przedlacki
De angst groeit dat in Syrië rechtbanken zullen ontstaan die er een “taliban-achtige” rechtspraak op na houden.
Amine Boussoffara
Politieke en sociale spanningen tekenen Tunesië sinds de moord op de linkse oppositieleider van het Front Populaire, Mohamed Brahmi afgelopen donderdag 25 juli.
CC Hossam el-Hamalawy
Wael Abbas is een van de bekendste Egyptische bloggers en revolutionair. Sinds het begin van de Egyptische revolutie in 2011 schrijft hij met kritische pen over de gebeurtenissen in zijn land.