‘Syrië is meer dan Bashar al-Assad’

Toen Bashar al-Assad president van Syrië werd in 2000, beloofde hij tijdens zijn inauguratietoespraak onverwachts economische en politieke hervormingen. Ook toen de protesten uit Tunesië overwaaiden, hield hij nog krediet over bij bevolking. Maar door de hardhandige aanpak van demonstraties, smelt dat krediet weg.

  • Olivier Lauman Bashar al-Assad op een affiche in de straten van Damascus Olivier Lauman

Op de treden van de beurs in Brussel staan jonge mannen, oudere mannen en een paar meisjes met spandoek en megafoon. Koerd, soenniet, christen of aleviet, de verschillen zijn onzichtbaar en onbelangrijk. Ze zijn allemaal Syriër. Samen vragen ze aandacht voor de Syrische revolutie. De onverschilligheid van de haastige Brusselaars en kuierende toeristen is tekenend voor de tanende westerse respons, nu de Arabische-lentehype voorbij is. Maar er wordt stug verder gescandeerd.

Iedereen op deze treden liet familie, vrienden, land en leven achter. Velen zijn politiek vluchteling en kunnen niet terug. Communicatie met het thuisfront gebeurt via telefoon, e-mail en facebook. Of niet. Het kan gevaarlijk zijn voor de achterblijvers.

Sommige Syriërs in België kregen een mail van de Syrische ambassade met een vriendelijk verzoek om niet deel te nemen aan anti-Bashar-demonstraties. Het verzoek oogst niet meer dan een laconiek ophalen van de schouders. “Wij laten ons niet tegenhouden door dreigmail. In de straten van Damascus, Daraa, Homs en Latakia trotseren landgenoten knuppels en kogels. Bashar al-Assad regeerde twaalf jaar op krediet. Nu is zijn krediet op.”

Lees het volledige artikel op Apache.be

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift