Tabaksland Malawi moet op zoek naar alternatieven

De wereldwijde anti-tabakscampagne bezorgt ontwikkelingseconomen in Malawi slapeloze nachten. Het door droogte geplaagde land in zuidelijk Afrika krijgt nu ook af te rekenen met sombere groeiperspectieven voor zijn enige “cash crop”: tabak. Een diversificatie van de landbouw is wenselijk, maar niet onmiddellijk realiseerbaar.

In het jongste plan van het ministerie voor economische planning ontwikkeling staat dat tabak geleidelijk aan plaats moet maken voor katoen en cassave. Malawi hoop ook op meer inkomsten uit mijnbouw, toerisme en industrie. Op papier klinkt het erg mooi, maar de lokale zakenlui zijn sceptisch. Een interestvoet van 45 procent ontmoedigt investeerders. “Veel diversificatie moet je in zo’n situatie niet verwachten”, zegt Kantilal Desai van de Confederatie van Handels- en Industriekamers.

Tabak levert Malawi 70 procent van zijn exportinkomsten op, zo berekende het Noorse ontwikkelingsagentschap. Na de overheid is de tabaksindustrie de grootste werkgever in het land, dat voor 38 procent van zijn binnenlands product afhankelijk is van de landbouw.

De tabaksboeren zijn dan ook razend op de anti-tabakslobby. “Het is erg jammer dat enkele radicale organisaties tabak demoniseren. Ze weten maar al te goed dat wij van die plant afhankelijk zijn voor ons economisch overleven”, zegt de voorzitter van de tabaksplantersbond, Albert Kamulaga. Bij gebrek aan realistische alternatieven blijft zijn organisatie de boeren ertoe aanzetten nog meer tabak aan te planten. De boeren voelen zich zowel door hun regering als door internationale geldschieters in de steek gelaten.

Van de tegenstanders van tabak krijgt de regering het verwijt dat ze de Raamconventie over Tabakscontrole (FCTC) nog niet heeft geratificeerd. Wanneer Malawi dat doet, kan het bij de Europese Unie en andere donoren aanspraak maken op financiële steun voor economische diversificatie.

Het FCTC-verdrag kwam in mei 2003 tot stand en werd door 80 landen geratificeerd. Het bevat voorstellen om het tabaksverbruik onder controle te krijgen en een verbod op tabaksreclame en -sponsoring. Elk jaar sterven vijf miljoen mensen aan de gevolgen van het roken. Dat aantal dreigt tegen 2020 te verdubbelen, met 70 procent van de sterfgevallen in ontwikkelingslanden.

Malawi’s afhankelijkheid van de tabaksteelt is echter niet alleen een gezondheidsprobleem, zo stelt Debra Efroymasson van de anti-tabaksorganisatie Path Canada. “Grote stukken land worden ingepalmd door een plant met een onzekere economische toekomst. Op hetzelfde land en met hetzelfde geld kan ook voedsel worden gekweekt om de hongerproblemen op te lossen”.

Frank Phiri

xml=7

Ref: af dv if

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.