Tachtig procent klimaatgegevens ongebruikt

De internationale wetenschappelijke gemeenschap heeft toegang tot 20 maar procent van de bestaande klimaatgegevens. De rest van de gegevens is niet gedigitaliseerd en draagt dus niet bij aan klimaatmodellen. Dat blijkt uit een studie van de Rovira i Virgili-universiteit (URV) in Tarragona (Spanje).

  • NASA Vergelijking van de gemiddelde temperatuur tussen de periode 1951-1980 en 2005-2009. Donkerrood betekent een verschil van 2 graden Celsius of meer. De gegevens zijn afkomstig van het NASA Goddard Institute for Space Studies. NASA

Volgens hoofdonderzoekster Manola Brunet van het Centrum voor Klimaatverandering aan de URV, gaan de gegevens in Europa terug tot de zeventiende eeuw, maar is slechts een fractie daarvan toegankelijk voor onderzoekers. Op continenten als Afrika en Zuid-Amerika, waar de waarnemingen in het midden van de negentiende eeuw begonnen, zijn nog minder gegevens beschikbaar. De bevindingen van Brunet een haar collega’s zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Climate Research.

Open source

De historische bronnen geven niet enkel de temperatuur in een bepaalde regio weer, maar geven ook belangrijke informatie over de gevolgen daarvan voor de landbouw, hittegolven of neerslagpatronen. “Als we er niet in slagen de boodschappen in die klimaatberichten uit het verleden te ontcijferen, stevenen we af op socio-economische problemen, omdat we niet zullen kunnen omgaan met de huidige en toekomstige impact van de klimaatverandering in een warmere wereld”, zegt ze.

De onderzoekers roepen alle landen op om de historische data openbaar te maken en pleiten voor een resolutie binnen de Verenigde Naties om de politieke en juridische hinderpalen weg te werken. Ze zien heil in een open source-model waarbij de toegankelijkheid van data centraal staat en verwijzen naar het voorbeeld van Google Earth.

Door het toegankelijk maken van satellietbeelden hebben wetenschappers nieuwe ecosystemen, koraalriffen en illegale houtkap ontdekt en is het begrip en de bescherming van de planeet erop vooruit gegaan. Een volledige openheid van klimaatgegevens heeft volgens Brunet een gelijksoortig potentieel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.