Taliban doen Afghaanse scholen sluiten

“Zorg voor religieus onderricht voor jullie kinderen in plaats van modern onderwijs, anders worden jullie allemaal vermoord.” Dat staat in de ‘nachtbrieven’ die de Taliban op de muren kleven van de dorpen in het zuiden en het centrum van Afghanistan. Het tekort aan leerkrachten en schoolgebouwen doet de rest.
Duizenden Afghaanse kinderen in de provincie Uruzgan gaan niet naar school. In sommige districten zijn er helemaal geen scholen. Waar die er wel zijn, blijven de leerlingen weg uit schrik voor de Taliban. De islamistische rebellen hebben zich gehergroepeerd in het zuiden van het land en laten er hun macht weer gelden.

Volgens Haji Gul Ahmad, een inwoner van het district Khas Uruzgan, hebben ouders hun kinderen weggehaald uit de openbare school in het district na dreigementen van de Taliban aan het adres van de leerlingen en de leerkrachten. De Taliban manen de inwoners van Khas Uruzgan aan hun kinderen naar koranscholen te sturen.

De dreigementen hebben ook effect in Tirin Kot, de hoofdstad van de provincie. Volgens de inwoners hebben de meeste scholen er de poorten gesloten omdat er niet genoeg leerlingen ingeschreven zijn. De gouverneur van Uruzgan, Abdul Hakim Munib, zegt dat de sluitingen tot “de grootste problemen” behoren waarmee de provincie kampt.

Leerkrachtenstaking

In Daikundi, een andere provincie in het centrum van Afghanistan, staan 38 scholen op het punt te sluiten omdat er geen leerkrachten zijn. Ze legden de boeken neer omdat ze vinden dat ze te laag betaald worden. Ongeveer 8.000 leerlingen dreigen de dupe te worden.

Ook het gebrek aan onderwijsmateriaal en leslokalen speelt onderwijsinstellingen parten. Daikundi heeft achttien instellingen voor secundair onderwijs, waaronder vijf voor meisjes. Maar geen enkele heeft eigen gebouwen.

De inschrijvingen blijven laag omdat de plannen om nieuwe scholen te bouwen niet worden uitgevoerd, zeggen onderwijsambtenaren in de provincie Herat in het westen van het land. Mohammad din Fahim, de directeur van de plaatselijke administratie van Onderwijs, zegt dat hij niet genoeg geld krijgt.

Sommige scholieren in Herat zien vooruitgang. Munira, een leerling in een instelling voor beroepsonderwijs, vertelt dat hij vroeger in een tent naar de les moest en nu onder dak zit. Maar in de middelbare school Sultan Ghiasudin Ghori, een modelschool in de provinciale hoofdstad Heart, zitten nog altijd vijftien klassen in tenten, ondanks de hulp die de school krijgt uit Frankrijk en Duitsland.

200 aanslagen

Het Afghaanse ministerie van Onderwijs vreest dat het totale aantal ingeschreven leerlingen in het land door de moeilijkheden daalt. De toenemende onveiligheid is daarin zeker de belangrijkste factor. Begin juli zei de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat er de voorbije 18 maanden zeker 200 aanslagen zijn gepleegd op leerkrachten, leerlingen en scholen. En de aanslagen houden aan. Op 18 juli werd een middelbare school in de zuidoostelijke provincie Paktika in brand gestoken. Twee klaslokalen en een voorraad lesmateriaal gingen in de vlamman op. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.