Taliban keren terug naar Swatvallei

Minstens vijf politieke leiders die zich verzetten tegen de taliban zijn de voorbije twee weken vermoord in de Noord-Pakistaanse Swatvallei. Een jaar na een militair offensief om de taliban te verdrijven, wordt gevreesd dat ze zijn teruggekeerd. De beweging zorgt de laatste maanden ook voor onrust in Peshawar.
In de Swatvallei werden sinds 13 april vijf pro-regeringspolitici omgebracht tijdens drie verschillende aanvallen, zo meldt The New York Times. De plaatselijke politie onderzoekt de moorden maar commissaris Qazi Ghulam Farooq zegt dat er weinig twijfel ispolitici die zich pro-regering opstellen”, aldus de commissaris in The Telegraph.
De taliban heersten tussen april 2008 en mei 2009 in het district Swat tot het Pakistaanse leger met 30.000 soldaten het gebied binnenviel. In juni konden de taliban uiteindelijk geen stand meer houden. Volgens de regering werden 2000 militanten gedfood tijdens de gevechten, maar de leider van de Swat taliban, Maulana Fazlullah, kon ontsnappen.

Gevaar niet geweken


Meer dan twee miljoen inwoners waren tijdens de gevechten tussen het Pakistaanse leger en de taliban uit Swat gevlucht. Velen zijn ondertussen teruggekeerd om hun leven te hervatten. Toch is de rust in de vallei niet helemaal weergekeerd. “Het gevaar is nooit volledig geweken door de constante aanwezigheid van kleinere bewegingen”, zegt de commissaris. 
Voor het militaire offensief bliezen de taliban in ruim een jaar tijd 188 meisjesscholen en 97 jongensscholen op in de regio. Ook de entertainment-industrie leed onder het bewind van de beweging omdat dansen en zingen als onislamitisch werd beschouwd.

Aanslagen Peshawar


De Swatvallei is niet de enige plaats waar de taliban hun aanwezigheid versterken. Vooral Peshawar, in het noordoosten van Pakistan, is de laatste maanden het slachtoffer van verschillende aanslagen. Op maandag 19 april kwamen 23 mensen er om het leven bij een bomaanslag waarbij een talibanstrijder zelfmoord pleegde.
Ook op vijf april vielen zeker zes doden toen de taliban het Amerikaanse consulaat in Peshawar aanvielen. Diezelfde dag vielen bij een volgende aanslag in Timergara, een belangrijke stad in het Lower Dir district, ongeveer 44 doden. De taliban kondigden toen aan dat meer aanslagen zullen volgen als de Amerikaanse troepen zich niet terugtrekken uit het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.
Sinds de Pakistaanse regering in mei 2009 de strijd tegen de taliban opvoerde, werd de beweging sterk onder druk gezet en tientallen militanten werden gedood. Sinds die militaire operaties hebben de taliban verschillende aanslagen in het land gepleegd waardoor honderden om het leven kwamen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.