'Taliban nemen macht over in Afghanistan'

Na vijf jaar is de internationale gemeenschap er niet in geslaagd om Afghanistan her op te bouwen en de armoede in het land terug te dringen. De Taliban hebben grote delen van het land zelfs opnieuw veroverd. Dat staat in een nieuw rapport van de internationale denktank Senlis over de heropbouw van Afghanistan.
Het rapport is gebaseerd op uitgebreid veldonderzoek in de kritieke provincies van Helmand, Kandahar, Herat en Nangarhar. Het haalt onder meer scherp uit naar de strijd van de Amerikaanse en Britse militairen in het land tegen de drugsmaffia en de militaire bendes, die “inefficiënt en opruiend” is.

Vijf jaar na 9/11 is Afghanistan ook nog altijd een van de armste landen in de wereld. Vooral in het zuiden van het land heerst er een latente hongersnood en armoede. “We staan voor een humanitaire ramp”, zegt Emmanuel Reinert, directeur van de internationale denktank Senlis. “Rond Kandahar zijn er vandaag kampen waar mensen dood gaan van de honger. Elke dag sterven er kinderen en stromen er mensen, die van hun landen zijn verdreven, in nieuwe ongeregistreerde vluchtelingenkampen toe.”

Dat laatste wijt het rapport aan de Amerikaanse strijd tegen de papaverteelt, die op een mislukking is uitgedraaid. “Die strijd was een rechtstreekse aanval op het levensonderhoud van de lokale boeren. Er is dus een rechtstreeks verband tussen de uitroeiing van deze gewassen en de humanitaire crisis.”

De Taliban hebben daar gretig op ingespeeld. “Zij zeggen aan de boeren dat zij vroeger misschien hard en wreed waren, maar dat ze er wel voor konden zorgen dat alle families te eten hadden”, aldus Reinert. “De extreme armoede in het land heeft een nieuwe machtsbasis voor de Taliban ontplooid, omdat zij vandaag als enigen voorzien in de sociale noden van de mensen.”

Het hoge aantal burgerslachtoffers heeft het wantrouwen en de rancune bij de lokale bevolking tegenover de internationale gemeenschap bovendien nog versterkt. De conclusie na vijf jaar interventie is volgens het rapport dan ook dat de situatie desastreus is. In plaats van het terrorisme in Afghanistan uit te roeien, heeft de internationale gemeenschap een nieuwe voedingsbodem voor terrorisme gecreëerd. Reinert voegt daar wel aan toe dat de opmars van de Taliban nog geen opmars van het terrorisme betekent.

“Momenteel bespeuren we geen buitenlandse elementen. We zien voornamelijk neo-Taliban, zoals ze worden genoemd. Dat zijn lokale Afghanen, van de Pashtun-stammen, die al jaren in het zuiden vechten”, zegt Reinert. Zij hebben de controle over de zuidelijke provincies op de internationale gemeenschap herwonnen en schuiven hun frontlinie elke dag op.

Het rapport besluit dat de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap hun aanpak van Afghanistan dringend moeten herzien. “Noodhulp moet nu topprioriteit worden”, zegt Reinert. “Alleen dan kunnen we de banden van de Taliban met de basis doorknippen en beginnen te spreken van herstel en heropbouw.”

In de voorbije vijf jaar ging er 82,5 miljard dollar naar militaire operaties en slechts 7,3 miljard dollar naar noodhulp, ontwikkeling en heropbouw. Dat is een verschil van 900 procent.
Als de situatie niet snel verbetert, waarschuwt Reinert, “verzeilen we binnen een jaar in een situatie waarin de legitimiteit van de centrale regering in Kaboel zodanig verzwakt zal zijn, dat ze het land niet meer bij elkaar zal kunnen houden.” (YD/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.