Taliban stoppen steeds vaker gif in hun bommen

Bommen van de taliban in het noorden van Pakistan worden steeds dodelijker, doordat er giftige stoffen in worden verwerkt.

“Ze hebben nieuwe technieken ontwikkeld om overlevenden van aanslagen gecompliceerde verwondingen toe te brengen”, zegt Muhammad Tahzeebullah, chirurg in het Lady Reading-ziekenhuis in Peshawar. “Overlevenden krijgen steeds meer spasmen of fysieke misvormingen, zien we in de laatste twee jaar.”

Kalium

Slechts 10 procent van de gewonden van aanslagen overleeft het tegenwoordig, maar meestal niet zonder misvormingen en verwondingen, zegt Khalid Khan, een beambte van de ontmijningsdienst. Volgens Khan heeft de ruime beschikbaarheid van brandbare stoffen zoals magnesium, kalium en natrium het werk van de taliban makkelijker gemaakt. Ze hebben nu ook ervaring gekregen in het toevoegen van chemicaliën aan bommen. Een mengsel van kalium, stikstof, suiker, ureum (een meststof) en glycerine is al genoeg om complexe verwondingen te veroorzaken.

In totaal zijn er al 35.000 Pakistanen, inclusief 5000 soldaten, omgekomen bij bombardementen en zelfmoordaanslagen van talibanmilitanten, sinds 2001, toen ze uit Afghanistan de grens over vluchtten. Sinds 2005 vallen ze regeringstroepen aan, maar ook markten, muziekwinkels en internetcafés. Recentelijk zijn ze zelfs moskeeën en begrafenisstoeten gaan aanvallen. Afgelopen jaar stopten de Verenigde Staten de hulp aan Pakistan om het land te dwingen de verspreiding van zelfgemaakte bommen te helpen bestrijden.

Diepe infectie

“De enige manier om de kansen op een diepe infectie te minimaliseren is om de gewonden zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te brengen, en de wonden heel grondig te reinigen”, zegt dokter Jamil Anwar, chirurg in het Hayatabad Medical Complex. Meestal duurt het echter te lang. De chemicaliën hebben dan al te veel schade kunnen toebrengen. Verwondingen door ongelukken of kogels kunnen makkelijker worden behandeld dan die door talibanaanvallen, zegt hij.

Dokter Sirajuddin Syed van de afdeling eerste hulp in het Lady Reading-ziekenhuis in Peshawar is dat met hem eens. “Sinds 2005 hebben we 1319 gewonden als gevolg van terroristische aanslagen behandeld. 50 procent is overleden.” Volgens Syed komt er bij de explosies ook koolstofmonoxide vrij. “Door de rook vermindert de capaciteit van het bloed om zuurstof te transporteren. Daardoor vallen de patiënten in coma en sterven ze.

In antwoord op de nieuwe talibanstrategie is er een modern traumacentrum gebouwd in het Hayatabad Medical Complex, speciaal voor slachtoffers van terroristische aanvallen in Afghanistan en Pakistan.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift