Taliban vragen vrijlating ontvoerde Italiaanse journalist

De ontvoerde Italiaanse freelance fotojournalist Gabriele Torsello moet onmiddellijk vrijkomen, zei Taliban-woordvoerder Qari Yousaf Ahmadi dinsdag. De ontvoerders noemen zich Taliban, maar volgens Ahmadi zijn het “overvallers” die de journalist voor geld hebben ontvoerd. “We zullen hen voor het gerecht slepen als we ze vinden.”
De journalist is onschuldig en mag niet gedwongen worden te boeten voor de daden van de Italiaanse regering. De ontvoerders die beweerden dat ze Taliban zijn, deden dat alleen om ons in een negatief daglicht te stellen. Dat zei Qari Yousaf Ahmadi, die zich al eerder opwierp als Talibanwoordvoerder, over de telefoon vanuit een onbekende plek.

De Italiaanse freelancer Gabriele Torsello werd samen met zijn Afghaanse medewerker ontvoerd op 12 oktober in het zuiden van Afghanistan, tussen Lashkargah, de hoofdstad van de provincie Helmand, en Kandahar. Volgens Ghulam Mohammad, een man die met hen een taxi deelde, dwongen vijf gewapende mannen de hun taxi te stoppen en namen de twee mee.

De ontvoerders hebben gedreigd de fotojournalist - een moslim - te vermoorden tenzij Italië zijn soldaten uit het land terugtrekt en de bekeerde christen Abdul Rahman terugzendt. Rahman kreeg asiel in Italië.

Torsello had twee districten in de woelige provincie bezocht. De Taliban die nu om zijn vrijlating vragen, zeggen dat ze tijdens zijn vijfdaagse opdracht daar voor zijn veiligheid hebben gezorgd.

GSM-gesprek

Op 19 oktober sprak het Afghaanse nieuwsagentschap Pajhwok met de ontvoerde Torsello via diens gsm. De journalist klonk erg angstig en zei dat hij voortdurend bedreigd werd. Hij smeekte de media te helpen zijn vrijlating te regelen. “De ontvoerders zeggen me dat ik een spion ben en dat de Britse troepen de districten waar ik was hebben gebombardeerd op basis van mijn informatie”, zei hij. Torsello zei ook dat hij de hele tijd geblinddoekt was en niet wist waar hij zich bevond.

De journalist woont in Londen maar verbleef de laatste jaren diverse keren maanden aan een stuk in Afghanistan. Hij draagt dan een zwarte baard en Afghaanse kledij, en de imam aan de Shahdanomoskee heeft hem twee keer zien bidden. Dik een jaar geleden betaalde hij de operatie van een baby met een oogtumor, en ook Janat Gul, de vader van het kind, vraagt dat de ontvoerders hem vrijlaten. “Torsello is een goede moslim en helpt mensen als ik. Het nieuws doet me verdriet - nu kan ik de vreugde van het suikerfeest (het einde van de Ramadan) niet voelen”, zei Gul.

Talibanrecht

Op 4 september dreigde Mullah Dadullah, een militair commandant van de Taliban, ermee journalisten te doden die nieuws publiceerden afkomstig van de NAVO-troepenmacht in het land. “We hebben een islamitisch recht om zulke reporters te doden”, had hij gezegd.

Torsello werd op zijn reis naar het zuiden van Afghanistan samen met enkele anderen door de Taliban opgepakt op verdenking van spionage, maar snel weer vrijgelaten. Toen hij later ontvoerd bleek, zei Taliban-woordvoerder Ahmadi oorspronkelijk dat de regering de buitenlandse journalist verborg om de Taliban in een slecht daglicht te stellen.”Als wij iemand ontvoeren, brengen we onmiddellijk de media op de hoogte”, zei hij. “En als de persoon na ondervraging schuldig is, beslist ons hooggerechtshof over zijn lot.”

Op 7 oktober werden twee Duitse journalisten van Deutsche Welle doodgeschoten door onbekende aanvallers in het noorden van Afghanistan. Ze waren de eerste buitenlandse journalisten die de dood vonden in Afghanistan sinds de Taliban er eind 2001 van de macht werden verdreven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.