Tamil Nadu deelt 6,8 miljoen gratis laptops uit

De Indiase deelstaat Tamil Nadu begint op 15 september gratis laptops te leveren aan scholieren van openbare onderwijsinstellingen. Veel Indiërs juichen het initiatief toe, een verkiezingsbelofte van deelstaatpremier J. Jayalalithaa. Critici vinden dat ze beter eerst de honger in de regio aanpakt.

Volgens de Indiase kranten wil de regering van Tamil Nadu dit jaar al 912.000 schootcomputers verdelen; de komende vier jaar moeten nog eens bijna 6 miljoen exemplaren volgen. De laptops gaan naar scholieren van openbare instellingen voor hoger middelbaar onderwijs en studenten van het hoger onderwijs. 

Primeur voor India

Tamil Nadu is de eerste Indiase deelstaat die op grote schaal gratis computers begint te verspreiden.

Het hele project zal volgens de regering van Tamil Nadu 102 miljard roepie (1,6 miljard euro) kosten; voor de verspreiding van de eerste 912.000 computers is 9 miljard roepie (140 miljoen euro) opzijgezet. Dat betekent dat één laptop de staat ongeveer 155 euro kost.

Wie de computers mag maken, is nog niet beslist. HP en Acer hebben de 6000 laptops geleverd waarmee de actie zal worden gelanceerd. De aanbesteding voor de resterende 906.000 schootcomputers voor het eerste jaar loopt nog.

Alarmerende hongercijfers

Critici verwijten Jayalalithaa dat ze beter meer zou investeren in de strijd tegen de armoede in haar deelstaat. Tamil Nadu is een van de rijkere staten van India, maar behoort volgens de Global Hunger Index toch tot de gebieden waar het hongerpeil “alarmerend” is. Meer dan een vijfde van de 72 miljoen inwoners van Tamil Nadu zit onder de officiële armoedegrens.

Maar de regering van Tamil Nadu wijst erop dat ze in haar budget ook bijvoorbeeld 1,35 miljard roepie (21 miljoen euro) heeft opgenomen voor de verdeling van geiten en schapen aan arme gezinnen. Dit jaar zouden alvast 100.000 gezinnen vier geiten of schapen krijgen.

Een ander probleem is dat het project ook kan leiden tot corruptie, op grote en kleine schaal. Ambtenaren kunnen proberen te profiteren van de felle concurrentie tussen de mogelijke leveranciers van de massa’s computers, terwijl arme scholieren geneigd kunnen zijn hun laptops door te verkopen.

Nog andere tegenstanders van de gratis laptops wijzen erop dat 60 procent van de ouders van scholieren in Tamil Nadu niet kan omgaan met een pc. Ook zij hebben een opleiding nodig als ze hun kinderen in de gaten willen kunnen houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.